Deși la nivel global frica de recesiune şi stagflaţie crește constant, sistemul bancar din România e pregătit de criză. E una dintre concluziile bancherilor prezenţi în prima zi a evenimentului ZF Bankers Summit.

În ultimii ani, băncile au fost mult mai precaute în legătură cu activitatea de creditare. Deocamdată nu ne confruntăm cu un default accelerat. În perspectivă, prudenţa ar trebui să caracterizeze atât băncile, cât şi clienţii, spune Bogdan Neacșu, președinte al Asociației Române a Băncilor și CEC Bank.

“Situația sistemului bancar în România este una foarte bună. Vorbim de un sistem bancar cu lichidități disponibile într-o foarte mare măsură, cu solvabilitate peste media europeană și, evident, prezenți în piața locală pentru a sprijini economia reală și, în același timp, politicile guvernamentale și ale Băncii Naționale.”, a declarat Bogdan Neacșu, președinte ARB.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Sustenabilitate și ESG. Sunt obiectivele grupului BRD pentru anul ăsta. Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale, spune că sistemul bancar românesc are un rol foarte important aici.

“Sustenabilitatea. Acesta este un mare trend acum, care a început să impacteze România și sunt sigur că vom vorbi tot mai mult despre asta, în lunile următoare. Practic, acum există o conștientizare în țară și cred că băncile joacă aici un rol foarte important pentru a susține aceste planuri, în această transformare, către această schimbare, prin care mulți dintre noi vom trece.”, a declarat François Bloch, CEO al BRD-Groupe Societe Generale.

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

“Au fost principalii bancheri din România la ZF Bankers. Astăzi a venit și Banca Națională, directorul direcției de stabilitate. Concluziile au fost că ei încep să fie prudenți. Nu știm cum se va traduce această prudență în relația cu clienții. Ei spun că vor să sprijine clienții.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.