Cine înțelege schema de ajutor din energie? Apar neclarități legate la firmele din industria alimentară, care ar trebui să fie protejate prin OUG 119/2022. Nimeni nu știe care sunt companiile din sector care primesc energia la preț plafonat.

Un business de 12 mld. de euro, cu 12.700 de firme și 150.000 de salariați, se află în ceață. Facturile nu vin, iar o listă a CAEN-urilor companiilor din industria alimentară care sunt eligibile pentru plafonare nu există.

ZF a solicitat ANRE-ului lista. ANRE-ul spune că răspunsul e la Ministerul Economiei, care spune că e la Ministerul Energiei. Care tace. “Nu înţelege nimeni ce e cu legea asta. Nu știu cum se va aplica”, spune Mircea Todoran, acționar Mirdatod Prod, pentru ZF.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Are cineva răspunsul? Am discutat subiectul cu Ion Lungu, director executiv AFEER.

“Trebuie să spun că lucrurile, într-adevăr, nu sunt clare pentru că legislația aceasta referitoare la compensații și la plafonarea de prețuri este una care s-a schimbat foarte, foarte mult într-un an de când au apărut primele reglementări în acest sens.

Așa după cum știm, în OUG 119/2022 care se aplică de la 1 septembrie apare, într-adevăr, o prevedere conform căreia prețul maxim este de 1 leu/KWh cu TVA inclus pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locurile de consum în anul 2021 cum era, pentru o serie de întreprinderi mici și mjilocii. Și în continuare spune „și pentru operatorii economici din domeniul industriei alimentare în baza unei declarații pe proprie răspundere”.

Aici desigur că lucrurile sunt relativ neclare pentru că noi am fi așteptat ca cel puțin în ordonanță să fie ceva mai multe clarități sau, dacă nu în ordonanță, să apară anumite ordine de ministru, fie din partea Ministerului Agriculturii despre care unități se califică pentru această compensare și care nu.”, a declarat Ion Lungu, director executiv AFEER.