În vreme ce instituțiile financiare internaționale rămân optimiste, e drept, un optimism bine temperat, cu privire la evoluția economiei, conducătorii unor mari companii europene vorbesc despre o recesiune iminentă.

FMI, de exemplu, estimează o creștere a economiei globale de 3,6%, Institutul Peterson pentru Economie Internaţională e mai pesimist și avansează o creștere de 3,3%.

De partea cealaltă, CEO-ul Bosch, Stefan Hartung, vorbește despre o recesiune în curs de dezvoltare. Economistul-şef al băncii Berenberg, Holger Schmieding, spune că un embargo imediat asupra importurilor de gaze din Rusia ar putea genera o recesiune mai gravă. Ola Kallenius, CEO-ul Mercedes-Benz, spune că situaţia din China şi războiul din Ucraina creează un mediu de afaceri dificil pentru producătorul german, iar CEO-ul Maersk, Soren Skou, anunță că cea mai mare companie de transport maritim din lume este, de asemenea, cu ochii pe riscurile de recesiune.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

“Trebuie să facem o distincție: întâi sunt macroeconomiștii, care văd lucrurile de la distanță și apoi sunt șefii de companii care se uită la rezultatul final al propriilor companii. Și fiecare trage concluzia de rigoare. Spre exemplu, șefii de companii văd rezultatul zi de zi – dacă suntem sau nu în recesiune, dacă este criză sau nu, dacă avem o creștere economică – în funcție de situația comenzilor, de volumul de vânzare, de volumul de transport în cazul lui Maersk.

Deci nu trebuie să blamăm sau să criticăm acest lucru. Întâi sunt macroeconomiștii care de obicei sunt decalați, poate chiar cu 6 luni, poate chiar cu 1 an și sunt șefii de companii care văd la finalul fiecărei zile cum stă compania și cum merge piața.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.