• România e în cel mai bun moment economic din istorie, spune Sorin Anagnoste, prodecan la FABIZ.
  • Românii sunt pe locul 2 la capitolul calitatea vieții, potrivit Eurostat.
  • La sfârșitul anului 2023 România avea un PIB de aproximativ 300 de miliarde de euro.

Calea potențială a României pentru a ajunge la un PIB de 1,500 de miliarde EUR până în 2050 poate fi structurată în jurul a 3 piloni strategici. Inovare, diversificare și sprijinire, plus câteva serii de acțiuni specifice în cadrul acestor piloni.

Inovarea este esențială pentru creșterea productivității și crearea de industrii cu valoare ridicată. De ce avem nevoie?

Progres în tehnologia energetică. Investițiile în cercetare și dezvoltare și adoptarea tehnologiilor de ultimă oră pot face din România un lider în domeniul energiei durabile.

Exploatarea gazelor din Marea Neagră. Motivele? Reducerea semnificativă a costurilor operaționale pentru industriile mari consumatoare de energie sau asigurarea securității energetice interne și reducerea costurilor, de care beneficiază gospodăriile și întreprinderile mici.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Stimularea tehnologiei agricole. Astăzi avem o producție agricolă mai mare de 4 ori față de 1989, iar potențialul e cel puțin încă pe atât, spune Sorin Anagnoste.

Diversificarea economiei pentru a atenua riscurile și a explora noi căi de creștere este esențială. Pe ce trebuie pus accentul?

Extinderea tehnologiilor avansate. Adică un ecosistem robust de start-up-uri și investiții în programe de educație și formare.

Dezvoltarea capacităților de apărare ale României pentru războiul modern. România poate construi o forță de apărare modernă, agilă și foarte capabilă. Acest lucru nu numai că sporește securitatea națională, dar contribuie și la dezvoltarea economică a țării.

Cum sprijinim mediul de business din România?

Consolidarea IMM-urilor și a spiritului antreprenorial. Sprijinirea IMM-urilor și a antreprenorilor prin facilitarea accesului la finanțare, programe de mentorat și simplificarea reglementărilor poate stimula inovarea și crearea de locuri de muncă.

Dezvoltarea capitalului uman. Investițiile în educație, în formarea profesională și în atragerea de expatriați calificați pot rezolva neconcordanțele de pe piața muncii și pot asigura o forță de muncă calificată pentru industriile emergente.

Cum se mișcă economia României?

Sfârșitul anului 2023 găsește România în cel mai bun moment economic din istorie, spune Sorin Anagnoste, prodecan la FABIZ.

La sfârșitul anului 2023 România avea un PIB de aproximativ 300 de miliarde de euro.

Românii sunt printre cel mai mulțumiți de viața lor. Se situează pe locul 2 la acest capitol după austrieci, dar la egalitate cu polonezii și finlandezii.

România are un indice de 86 privind paritatea puterii de cumpărare. Media UE este stabilită la 100.