Elveția, o mică națiune muntoasă din vestul Europei a reușit să evite uimitor inflația, în timp ce alte țări încă se luptă și acum cu prețurile usturătoare. Francul elvețian puternic, aprovizionarea cu energie și stabilitatea prețurilor sunt câțiva dintre factorii care au protejat economia țării de haosul extern, scrie CNBC.

Deși cele mai multe țări de pe glob se luptă cu o inflație usturător de mare, în Elveția creșterea prețurilor a fost mult mai puțin dramatică. În 2022, inflația din Elveția a atins maximul ultimilor 29 de ani de 3,5%, o inflație ridicată în raport cu standardele elvețiene, dar mult sub inflația de două cifre ale altor economii din statele prospere, cum ar fi SUA (9,1%), Regatul Unit ( 11,1 %) sau zona euro (10,6%).

„Cred că o simt mai mult în străinătate decât aici, în Elveția”, a declarat luna trecută un cumpărător din Zurich pentru CNBC. „Mama mea locuiește în Germania, la Berlin și îmi spune mereu că totul a devenit atât de scump.”

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume, PIB-ul pe cap de locuitor depășindu-l pe cel al altor economii majore, precum SUA, Japonia și Germania și este renumită pentru faptul că găzduiește unii dintre cei mai bogați cetățeni din lume.

Orașele elvețiene Zurich și Geneva s-au menținut de-a lungul anilor în topul celor mai scumpe 10 orașe din lume, record atins inclusiv anul trecut, când inflația a împins costurile vieții în orașe precum Singapore și New York, informează Economist Intelligence Unit.

Cetățenii elvețieni sunt în general mai puțin afectați de creșterea prețurilor și datorită faptului că au tendința de a cheltui o sumă mai mică din veniturile lor pe bunuri esențiale, cum ar fi mâncare și cazare: „Deoarece oamenii sunt în medie destul de bogați, ponderea alimentelor în bugetul general al gospodăriilor nu este la fel de mare ca în alte țări”, a declarat Tobias Straumann, profesor de istorie economică la Universitatea din Zurich, pentru CNBC.

De asemenea, moneda țării a crescut în valoare și a ajuns la paritatea față de euro în 2022, francul elvețian menținându-se constant în timp ce multe valute s-au prăbușit față de dolar în același an.

Elveția este, de asemenea, mai puțin expusă unora dintre factorii externi care au dus la creșterea prețurilor și la criza energiei generată de războiul Rusiei în Ucraina. Cu o topografie muntoasă și peste 1.500 de lacuri, Elveția este mai puțin dependentă de importurile de petrol și gaze decât unii dintre vecinii săi europeni, hidroelectricitatea jucând un rol important în aprovizionarea sa cu energie, astfel încât criza energiei nu și-a făcut simțită prezența în această țară.