Coface a revizuit în creștere estimarea costului conflictului asupra economiei mondiale, la aproximativ un punct procentual în 2022. Consecinţele conflictului se vor resimţi mai ales începând cu a doua jumătate a anului şi vor continua să se manifeste chiar şi după 2023, arată analiza companiei de consultanţă, publicată de ZF.

Pe lângă economiile Europei Centrale şi de Est, care au legături economice importante cu Rusia, ţările din Europa de Vest sunt cele mai expuse din cauza dependenţei lor puternice de combustibilii fosili ruşi. Germania şi Italia, ale căror economii sunt cele mai dependente de gazul rusesc, vor fi puternic afectate, cu un impact negativ de 1,6 puncte procentuale asupra creşterii PIB-ului.

Impactul va fi probabil mai slab, dar totuşi semnificativ în restul Europei. Dar nicio regiune a lumii nu va fi scutită de inflaţia importată şi de întreruperile lanţurilor de aprovizionare.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

“Dacă ne uităm în jur, ceea ce a adus războiul din Ucraina, cu toate exploziile de pe piața energiei, cu toate întreruperile din lanțurile de aprovizionare, cu ieșirea Rusiei și a Ucrainei de pe piețele mondiale de materii prime, de agricultură, vedem că economia nu mai poate să fie la fel. În primul rând toată economia Europei este afectată. Statele Unite mai puțin pentru că sunt la o distanță foarte mare de zona de conflict, dar și americanii sunt afectați prin creșterile de prețuri la tot ce înseamnă materie primă, adică produsul de bază.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.