Ziua de 17 ianuarie a fost una istorică pentru China. După decenii în care țara a evoluat continuu, populația sa a scăzut acum pentru prima dată din anii 1960, informează Insider. Speranța de viață și rata natalității au coborât la minime record chiar și după încheierea politicii privind copilul unic din 2016. Mai rău, se pare că populația de 1,4 miliarde a Chinei nu doar că se micșorează, dar și îmbătrânește rapid.

China trebuie să-și planifice atent viitorul deoarece lăsată necontrolată, o populație îmbătrânită poate genera crize pe mai multe fronturi: țara va avea un număr mai mare de bătrâni ce vor avea nevoie de asistență medicală în timp ce, adulții apți de muncă, care ar trebui să echilibreze economia finanțând îngrijirea vârstnicilor, vor fi din ce în ce mai puțini.

China se confruntă cu îmbătrânirea populației la o scară fără precedent. Până în 2040, se așteaptă ca țara să aibă 400 de milioane de oameni cu vârsta peste 60 de ani, mai mulți oameni decât în ​​întreaga SUA, scrie Insider. Fiind singura națiune în curs de dezvoltare din lume care îmbătrânește înainte de a se îmbogăți, China trebuie să-și dea seama cum să plătească pentru îngrijirea bătrânilor.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Unele orașe au înregistrat deja deficite în fondurile comune de asigurări, estimate să ajungă la 100 de miliarde de dolari la nivel național în 2024. Profesorul David Goodman, directorul Centrului de Studii Chineze de la Universitatea din Sydney, a declarat că guvernele locale din regiunile mai sărace se vor lupta în special să țină pasul cu cheltuielile.

 În Beijing, cea mai bogată provincie din China, PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 28.517 USD în 2021, comparativ cu 6.362 USD în Gansu, cea mai săracă provincie din China .

De asemenea, boala Alzheimer este o problemă destul de serioasă în China, țara înregistrând aproximativ 15 milioane de persoane cu demență în 2022, deasupra tuturor statelor din lume: „Se estimează că demența din China în 2030 va reprezenta aproximativ 10% din costul global estimat de 1,1 trilioane de dolari în 2030”, a spus  a spus Sabrina Luk, profesor la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.