În contextul războiului din Ucraina, se discută din ce în ce mai mult despre decuplarea României de la gazul rusesc. România are resurse să-și asigure necesarul de gaze, în condițiile în care doar 20-25% din gazul consumat anual vine din import. Zăcământul Neptun Deep, de pe platforma continentală a Mării Negre, poate livra de 35 de ori mai mult gaz decât orice zăcământ on-shore din România și mai mult decât extrag Romgaz sau Petrom din toate câmpurile exploatate.

Însă aici intervine legea offshore, o lege din 2018, care până acum a descurajat toți marii investitori străini. Ultimul este ExxonMobil, care anul trecut a anunțat vânzarea participației în proiectul Neptun Deep către Romgaz, tranzacție care se va finaliza în următoarele luni. Am discutat despre legea offshore cu Gabriel Biriș, avocat de business.

“Avem gaz. Numai că stă pe fundul mării. Pentru că, din păcate, în 2018, guvernanții noștri de atunci au decis că nu vrem gaz românesc din Marea Neagră. Și atunci au venit cu o lege de supraimpozitare a veniturilor din exploatarea gazului off-shore, astfel încât să facă imposibilă exploatarea. Legea în continuare e nemodificată, deși Guvernul s-a schimbat de vreo doi ani de zile. Se discută, am văzut și un proiect care, dacă va ieși, poate va ajuta, dar cine știe cine mai investește când, pe lângă Marea Neagră, trec rachete.”, a declarat Gabriel Biriș, avocat de business.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU