Bursa de la Moscova este închisă de o săptămână. Este una dintre măsurile pe care Banca Centrală din Rusia le-a luat, în încercarea de a limita pierderile provocate de sancțiunile impuse Rusiei. Acțiunile companiilor rusești continuă să fie tranzacționate pe piețele internaționale, iar tendințele din piețe ar putea oferi indicii despre statusul bursei în situația unei eventuale redeschideri.

Poate fi strategia Rusiei viabilă, sau reprezintă sfârșitul Bursei de la Moscova? Aflăm de la Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

“O închidere de Bursă este un eveniment catastrofal. Singurul eveniment care a justificat, la cea mai mare Bursă a lumii, cea de la New York, a fost tragedia teribilă de care ne aducem aminte. Aceea a fost o zi și apoi cred că au mai urmat încă vreo două zile, dar redeschiderea Bursei a fost, pentru economia americană, cea mai frumoasă victorie în momentele acelea. Imediat, chiar în mijlocul timpului în care își reveneau din tragedia aceea extraordinară. Pentru că, ca să închizi o Bursă, este un semn de capitulare economică.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

De aceea v-am dat un pic de context istoric, ca să înțelegeți că, sub nicio formă, o Bursă nu se închide decât în condiții de catastrofă naturală sau ceva cu totul excepțional. Se mai suspendă de la tranzacționare acțiuni când există, de exemplu, niște vești prin care închizătorii de circuit instantaneu, după o corecție substanțială, scot de la tranzacționare compania respectivă dând timp, de exemplu, investitorilor să gândească bine decizia și să vadă dacă este ceva fundamental.

Dar, ca să închizi o instituție și să nu mai ai tranzacționare, să rămâi cu activele […] și să nu le mai poți, instituțional, vinde – așa ceva este nemaivăzut. Și pentru o perioadă atât de lungă. Această lovitură letală pentru Piața de capital rusească (ea oricum era într-o corecție substanțială, 30% în ultimii doi ani de zile, înainte de drama războiului), este o lovitură care va schimba complet Piața de capital rusească și nu cred că putem să mai vorbim, părerea mea, în viitorul apropiat, cel puțin de Piața de Titluri Cotate acolo la Moscova.”, a declarat Adrian Mitroi, profesor ASE.