Americanii de la Black Sea Oil and Gas au început producția de gaze în Marea Neagră, alături de partenerii de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia. Producția la platou va fi de circa 1 mld. de metri cubi de gaze pe an, în următorii trei din cei 10 ani de viață estimați pentru zăcămintele Ana și Doina.

Proiectul Midia este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani şi singurul proiect ȋn dezvoltare aflat în derulare în prezent. Proiectul poate asigura 10% din necesarul de gaze al României.

Am discutat subiectul cu Dian Popescu, fost consilier în Ministerul Energiei.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“În primul rând trebuie să felicităm Black Sea Oil and Gas pentru că a mers cu investiția în continuare după ce a semnat acordul petrolier, adică nu a așteptat să i se dea o lege specială, cum am făcut acum cu legea offshore, astfel încât ei să continue sau să condiționeze continuarea investițiilor în Marea Neagră pentru a scoate gazele. Offshore-ul, adică exploatarea din Marea Neagră, de pe mare, este de două feluri: offshore de mică adâncime (maxim 100 de metri de apă sub platforma marină de unde se forează), unde România exploatează gaze, forează și are forme de producție din anii ’70-’80. La offshore-ul de mare adâncime discutăm de peste 1 kilometru de apă sub platforma marină. Acolo sunt alte investiții și alte tehnologii.

Ca să concluzionăm, ei, ca și Exxon cu OMV, când au semnat acordurile petroliere, nu au așteptat o altă lege. Ei știau din acordu petrolier când exploatează, cât durează exploatarea și care sunt costurile. Deci nu așteptau să li se dea o lege preferențială.”, a povestit Dian Popescu, fost consilier în Ministerul Energiei.