Anul 2023 este văzut ca un test al rezilienţei, atât a persoanelor fizice, juridice, cât şi a statului. Inflaţia, deşi va rămâne la peste 15% până la începutul anului viitor, ar urma să se ducă spre 7% spre finalul anului 2023.

Imaginea dobânzilor rămâne una la un nivel mai mare faţă de cel cu care toată lumea s-a obişnuit. Banca centrală pare că și-a încheiat ciclul de întărire la 6,75% în noiembrie. Cursul valutar rămâne o ancoră, care îşi va menţine ritmul uşor de depreciere, spun membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

Am discutat subiectul cu Dumitru Miron, președintele Senatului Academiei de Studii Economice.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Reglajele pe care le face Banca Națională sunt unele foarte fine. Trebuie să țină seama de echilibrele macro-economice, de trendurile care se apasă, se bold-uiesc la nivel societal și să nu producă prin pașii pe care îi parcurge mai mult rău decât bine. Eu zic că nivelul la care este acum rata dobânzii de politică monetară este unul care, practic, respectă cele spuse mai devreme.”, a povestit Dumitru Miron, președintele Senatului Academiei de Studii Economice.