• 500 de firme româneşti susțin 73% din totalul exporturilor
  • Valoarea bunurilor exportate a crescut cu 20% în 2021
  • Cei mai mari exportatori sunt afectați în mod direct de conflict

500 de firme româneşti susțin 73% din totalul exporturilor. Chiar şi aşa, valoarea bunurilor exportate anul trecut a crescut cu 20%, până la 75 de miliarde de euro. Primele 100 de companii din topul exportatorilor au contribuit cu peste 50% la cele 75 de miliarde. Faptul cā depindem de atât de puține companii nu este o veste bună în contextul conflictului din Ucraina. Activitatea de export poate fi afectată de sancțiunile impuse Rusiei, dar și de blocarea temporară a comerțului cu vecinii de la nord, scrie Ziarul Financiar.

La vârful topului avem 7 companii din domeniul auto, alături de combinatul Liberty Galaţi, OMV Petrom şi Rompetrol Rafinare. Toate sunt afectate direct de conflictul Rusia-Ucraina. De creșterea prețurilor la energie și de inflația în creștere în toate statele lumii, care va tempera obiceiul de consum.

Cum va fi influențat volumul exportului în 2022? Am discutat cu Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Eu cred că, în primele luni, sau până lumea își va da seama pe ce poziție stă, exporturile vor scădea pentru că nu este atât de ușor să găsești alte piețe sau să discuți cu alți dealeri de mașini ca să-ți cumpere mașinile. Deci, din punctul acesta de vedere, cel puțin cei care lucrează mașini aici în România, respectiv Dacia sau Ford, vor întâmpina probleme.

La nivel european, având în vedere ce se întâmplă în Ucraina, ce se întâmplă cu sancțiunile Rusiei, mă aștept să existe o reducere a producției auto. Și aici ne va afecta pentru că noi suntem unul dintre cei mai mari furnizori de componente auto. Deci și aici avem o problemă.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.