Cu toții aveam până acum câțiva ani o cunoștință care ne rezolva problemele cu instalațiile sanitare. Însă, treptat, meseriașii au dispărut. Au apărut în schimb foarte mulți IT-iști. Dar instalaţiile sunt vechi, pentru că România este veche. Atât de veche încât tot software-ul modern nu-i ajunge. Și degeaba stai în faţa unui laptop scump, dacă nu ai apă caldă la baie. Iar în ziua de azi, un instalator poate câștiga într-o jumătate de oră cam cât câștigă un IT-ist în 5 ore.

Alex lucrează în IT și recunoaște că nu l-ar interesa o reconversie profesională.

“Să lucrezi în IT e un deliciu. Ești în confortul casei tale, e un salariu fix, e absolut tot ce îți dorești dacă vrei să lucrezi în IT. Personal, eu nu m-aș face instalator – ai de a face cu atâtea persoane, în fiecare zi în altă locație, adio confort, nu mai poți să îți iei o pauză de masă la calculator, la un serial, la orice. În fiecare zi ești pe drum, în altă casă, ai de-a face cu atâția oameni. Personal, nu mi se pare că ai nevoie de a fi instalator ca să-ți repari lucrurile.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Ai două opțiuni ca IT-ist: câștigi suficient încât să chemi pe cineva sau înveți singur. Pentru că dacă ai ajuns să înveți cod, e clar că te descurci cu o cheie în mână. Sau înveți.”, a povestit Alex, IT-ist.

Am discutat pe larg subiectul cu Oana Botolan, Managing Partner Cteam România.

“N-au dispărut meseriașii, doar că sunt în altă țară ca Danemarca, Spania. În momentul de față știm cu toții că aceste meserii, aceste calificări tehnice există în România și avem meseriași foarte, foarte buni și sunt căutați peste tot în alte țări. Ce se întâmplă, însă, este că, desigur, nivelul veniturilor pe care acești specialiști îl pot avea în România este mai mic decât cele din vestul Europei. Și atunci, evident, oamenii își caută de lucru sau pleacă periodic din țară câteva luni pe an sau pentru anumite lucrări.”, a povestit Oana Botolan, Managing Partner Cteam România.