• PSD spune că va implementa salariul minim european până la finalul lui 2024.
  • Salariul minim brut ar urma să crească până la 4.100 de lei pe lună, din 2025.
  • În prezent, salariul minim brut e de 3.300 de lei.

PSD își asumă majorarea salariului minim brut cu 25% până la final de 2024, potrivit calculelor ZF. În prezent, nivelul este de 3.300 de lei. Din 2025, ar urma să ajungă la circa 4.100 de lei pe lună. Mișcarea vine drept răspuns la directiva europeană care stabilește salariul minim brut european la 50% din salariul mediu brut pe ţară.

În România, circa 2 mil. de angajați au salariul minim pe economie.

„PSD îşi asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la final de 2024. Specialiştii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare“, potrivit unui comunicat de presă transmis de PSD.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Cum se calculează salariul minim european

Directiva europeană prevede ca salariul mediu european să fie de 50% din salariul mediu brut naţional sau 60% din salariul median. Cum pentru salariul median nu există statistici, guvernul se va uita la salariul mediu brut, spunea Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, la conferinţa ZF HR Trends 2024.

Salariul mediu brut este de 7.976 de lei în România, conform INS.

Salariul mediu brut pe ţară ar ajunge în 2025 la 8.241 de lei, ceea ce însemnă că salariul minim brut ar urma să ajungă la 4.120 de lei pe lună, scrie ZF.

Salariul minim „în mână“ ar urma să ajungă astfel la 2.448 de lei lunar.

România are, în acest moment, al doilea cel mai mic salariul minim din Uniunea Eu­ropeană, după Bulgaria.

Cel mai mare salariu minim pe economie din Uniunea Europeană este în Luxemburg, unde un angajator plăteşte peste 2.500 de euro pe lună cel puţin pentru un angajat. Salarii minime brute de peste 2.000 de euro pe lună mai sunt în Irlanda, Olanda, Germania sau Belgia.