• Chiriile din Brașov se apropie de cele din București, dar nu și salariile.
  • Chiriile solicitate de proprietari în Cluj-Napoca sunt cele mai piperate din țară.
  • Bucureștenii câștigă cele mai mari salarii, dar au și chirii pe măsura câștigurilor.

Potrivit unui studiu făcut de Imobiliare.ro, bucureștenii câștigă cele mai mari salarii, însă și plata chiriilor este pe măsură. Pentru acoperirea chiriei ai nevoie de 40% dintr-un salariu de 6.136 de lei.

Piața închirierilor din București are cea mai variată ofertă, iar diferențele dintre prețurile solicitate de proprietari sunt considerabile. În zona de nord plătești 6.000 lei/lună sau mai mult pentru a închiria un apartament, iar în sud ai nevoie de un buget de circa 1.750 lei/lună pentru plata chiriei.

Interesul românilor pentru locuințele închiriate se menține puternic, iar asta duce la majorarea prețurilor. Și salariile românilor cresc, datele oficiale arată la nivel național un avans cu 14% față de începutul anului trecut.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Câți bani se duc din salariu pe chirie în Brașov?

Brașovenii au nevoie de mai mult de o jumătate din salariul lunar pentru plata chiriei. Cu un salariu mediu net de 4.588 de lei, ei ajung să plătească 52% din câștiguri pe chirie, conform informațiilor publicate de INS. Brașovul ocupă locul al treilea la nivel național în topul celor mai scumpe orașe pentru chiriași. Proprietarii au scumpit cu 20% chiriile pentru apartamentele cu 2 camere în 12 luni.

Câți bani se duc din salariu pe chirie în Cluj?

Chiriile în Cluj-Napoca sunt cele mai piperate din țară, dar și veniturile de pe plan local sunt mari. Acestea sunt cu aproape 19% peste media pe țară și au crescut față de începutul anului trecut.

Un angajat are un salariu mediu net de 5.766 de lei, iar pentru închirierea unui apartament cu 2 camere în Cluj-Napoca trebuie să plătească 2.609 lei/lună, echivalentul a 45% din câștigul său.

Timișoara este un oraș accesibil pentru chiriași

Timișorenii se pot considera privilegiați. Salariilor mari obținute pe plan local face atât închirierea, cât și cumpărarea unei locuințe mai ușoară pentru ei. Salariu mediu net este de 5.278 de lei, al treilea cel mai mare din țară, după București și Cluj, arată datele INS. În schimb, chiriile solicitate sunt cele mai mici. Pentru închirierea unui apartament cu 2 camere, ai nevoie de 1.888 lei/ lună. Asta presupune alocarea unui procent de 36% din câștig.