• România ocupă ultimul loc în UE la educație financiară.
  • România are Strategia Națională de Educație Financiară 2023-2030.
  • Băncile din România fac educație financiară elevilor, în fiecare an.

E ziua educației financiare. La mulți bani? România ocupă ultimul loc în UE la educație financiară, care e egală cu bunăstarea financiară. Unde e?

13% dintre respondenţi români, din peste 1.000, au răspuns corect la 4 sau 5 întrebări financiare într-un studiu Eurobarometer.

Sună cam așa:

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU
  1. Cum aţi evalua cunoştinţele dvs. generale despre probleme financiare în comparaţie cu alţi adulţi din ţara dvs.?
  2. Imaginaţi-vă că cineva pune 100 euro într-un cont de economii cu o rată a dobânzii de 2% pe an. Ei nu mai fac plăţi în acest sens în cont şi nu retrag niciun ban. Cât ar fi în cont la sfârşitul a cinci ani, odată cu plata dobânzii?

3. Imaginaţi-vă următoarea situaţie: veţi primi un cadou de 1.000 de euro într-un an şi, pe parcursul acelui an, inflaţia se menţine la 2%. Peste un an, cu cei 1.000 euro, veţi putea cumpăra: mai mult decât ai putea cumpăra azi; aceeaşi cantitate; mai puţin decât ai putea cumpăra azi; nu ştiu

  1. Dacă ratele dobânzilor cresc, ce se va întâmpla de obicei cu preţurile obligaţiunilor?

În Olanda, procentul e de 43% și conduce topul.

Ce are ea și noi n-avem?

Timp. În Olanda, în afară de sistemul înclinat spre knowledge pe bune, elevii mai și respiră. În unele școli, miercuri e zi scurtă, ca mai apoi elevii să facă alte activități care îi dezvoltă

Ce ne spune asta?

Nu suntem educați să ne orientăm către propriul câștig, nu suntem curioși, nu știm unde să ne uităm de mici.

Vrem să ne îmbogățim rapid și mai degrabă pierdem bani decât să-I câștigăm.

Suntem pe ultimul loc și la educația online. 10% dintre utilizatorii de internet cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani din România au făcut un curs online sau au folosit materiale de învăţare online în 2023.

E vorba de cursuri acreditate, studii online, platforme dedicate.

România are o strategie în educație financiară

Avem Strategia Națională de Educație Financiară (2023-2030)

În comunicatul Guvernului scrie cam așa: „În ultimii ani, în România s-au dezvoltat multe programe de educație financiară, în mare parte inițiative bancare private, fiind înregistrate anumite progrese prin organizarea lor consecventă. România se poziționează în rândul statelor europene fruntașe în ceea ce privește susținerea și introducerea educației financiare ca disciplină obligatorie. Începând din anul școlar 2020-2021, educația financiară a devenit materie obligatorie pentru elevii clasei a VIII-a. “
Unde e?

Ce obții dacă ești educat financiar?

Americanii au făcut un studiu. Economisești 100.000 de dolari pe viață/student care a finalizat un curs de finanțe personale pe un semestru.

Practic, înveți cum să eviți datoriile la credite și înveți cum să te folosesști de un scor mai bun de credit pentru a-ți asigura împrumuturile cheie.

În plus, stimulezi motorul economic. Împrăștii knowledgeul și prietenilor, familiei.

Jumătate dintre statele americane deja solicită elevilor de liceu să urmeze un curs de finanțe personale înainte de absolvire.

Alfabetizarea financiară a adolescenților este corelată pozitiv cu acumularea de active și strângerea unei averi nete până la vârsta de 25 de ani, potrivit Booking Institution.