Expresie supremă a bogăției timp de secole, aurul, reușea să unească sau să răstoarne imperii. Reputația nu i s-a schimbat până în prezent. A rămas un metal prețios, greu de obținut și o barcă de salvare în vremuri tulburi.

În România, la finalul lunii februarie, gramul de aur se vindea la un preț istoric: 293 de lei, creștere venită pe fondul conflictului Rusia-Ucraina. Willy Dicu, CEO-ul Teilor, vorbește pentru Ziarul Financiar despre o cerere căreia abia îi face față. Vinde la început de an cu 40% mai mult față de 2021 și abia face față cererii pentru lingouri de aur.

Aurul poate fi cumpărat în diferite forme, iar cunoscătorii știu cum să obțină cel mai bun randament. Discutăm despre investița în aur cu Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“În primul rând, în momentul de față putem să vorbim despre subiectul principal care ne afectează ziua și toate planurile obișnuite, și anume vorbim despre situația din Ucraina. Întrucât, în momentul în care au loc astfel de conflicte, oamenii tind să se orienteze către active de refugiu, iar aurul este unul dintre acestea.

Pe de altă parte, vorbim și despre faptul că inflația se află la valori record în ultimii zeci de ani în diferite regiuni. Vorbim despre cea mai mare inflație din SUA din anii ’80, vorbim și de valori extrem de ridicate în România. Prin urmare, în astfel de momente în care valutele și moneda națională își pierde din valoare, oamenii tind să se orienteze către aur, care, deși nu oferă randamente semnificative pe termen lung, întrucât nu oferă dobândă precum ar oferi anumite depozite la bănci în momente în care dobânda este ridicată, acesta își păstrează valoarea și nu are loc o eroziune a acesteia.

Prin urmare, în astfel de momente de incertitudine, oamenii și în special investitorii, tind să se orienteze către aur ca o variantă de stocare și de prezervare a averii.”, a declarat Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB.