• Nvidia lansează un model de bază pentru învățarea roboților umanoizi, inclusiv noul cip Blackwell, care costă între 30.000 și 40.000 de dolari.
  • Primul pacient Neuralink controlează un mouse cu mintea, se joacă șah și Mario Kart.
  • Cercetătorii de la Stanford au dezvoltat Quiet-STAR, o nouă metodă de antrenament care permite modelelor A.I. să „gândească” înainte de a răspunde.

A.I. nu stă locului. Sectorul roboților și al inteligenței artificiale se dezvoltă la foc automat. Sau automatizat. Ce s-a întâmplat în ultima săptămână? Evenimentul GTC al Nvidia, care vine cu un cip nou, parteneriate și proiecte noi. Neuralink, cu primul implant cerebral pentru un om. xAI cu Grok, Quiet-STAR de la Stanford și altele.

Nvidia e peste tot

Nvidia a dezvăluit Proiectul GR00T, un model de bază pentru a ajuta roboții să înțeleagă lumea.

Inclusiv noul cip Blackwell, care costă între 30.000 și 40.000 de dolari. Reduce costurile și consumul de energie de până la 25 de ori față de un H100.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Nvidia lansează Earth-2. Este o platformă cloud care utilizează A.I. și tehnologia digital twin (o reprezentare digitală a unui obiect fizic, persoană sau proces, contextualizată într-o versiune digitală a mediului său. Și pot ajuta o organizație să simuleze situații reale și rezultatele acestora) pentru a prognoza schimbările climatice și vremea cu rezoluție și viteză înaltă.

Musk pune punctul pe X

Elon Musk și Neuralink postează pe X un video cu primul pacient care are un implant cerebral. Pacientul de 29 de ani controlează un computer cu mintea. Joaca șah cu puterea gândului.

Elon Musk spune că Optimus de la Tesla ar putea fi controlat în cele din urmă (ca proteză) prin intermediul unui cip cerebral Neuralink pentru a înlocui membrele umane.

Cercetătorii Google DeepMind lansează VLOGGER

Este un nou model de inteligență artificială care poate genera videoclipuri cu avatar vorbitor cu mișcarea întregii părți a corpului doar dintr-o imagine statică și un clip audio.

Cercetătorii de la Stanford au dezvoltat Quiet-STAR

Este o nouă metodă de antrenament interesantă care permite modelelor A.I. să „gândească” înainte de a răspunde.

Când este aplicat modelului de limbaj Mistral 7B, Quiet-STaR aproape și-a dublat scorurile la matematică și raționamentul de bun simț.

Ce alte mișcări sunt în industria A.I.?

Open Interpreter vine cu 01 Light. Este o interfață vocală nouă, portabilă, open source, care se conectează la computerul unui utilizator și permite AI-ului să controleze aplicațiile, să învețe abilități și să observe ecranele.

Apple vine cu MM1, o familie de modele multimodale capabile să gestioneze imagini și text. Modelele variază până la 30 de miliarde de parametri și sunt competitive cu versiunile inițiale ale Google Gemini. MM1 poate urma instrucțiunile și raționa imaginile printre abilitățile multimodale ale modelului. Compania este, de asemenea, în discuții pentru a integra Gemini în iPhone. Actualizarea ar putea lansa capabilități avansate de inteligență artificială pentru miliarde de utilizatori, de îndată ce iOS 18 apare, mai târziu în acest an.

Cercetătorii de la Stability AI și Princeton au introdus MindEye2, un salt în reconstrucția imaginilor din activitatea creierului. Modelul conectează datele creierului la un model de generare de imagini pentru a produce reconstrucții fotorealiste.

Maisa a anunțat lansarea beta a unității sale de procesare a cunoștințelor. Acesta stabilește noi standarde în raționament, înțelegere și rezolvare de probleme.