• Tactic AI este noul proiect dintre Google DeepMind și clubul Liverpool.
  • Sistemul A.I. este conceput să pregătească strategii pe parcursul meciurilor de fotbal.
  • Punctul forte al sistemului sunt cornerele sau alte faze fixe.

Google DeepMind colaborează cu Liverpool și creează un prototip de antrenor de fotbal cu inteligență artificială. Sistemul, numit TacticAI, oferă sugestii pentru poziționarea jucătorilor pe parcursul jocului.

Punctul lui sunt loviturile de la colț. TacticAI se bazează pe un set de date obținut din urmărirea a 7.176 de lovituri de colț din Premier League. De ce? Cornerele  oferă o oportunitate mare de a da gol. Astfel a devenit punctul lui forte.

Cât despre Liverpool, este cunoscută drept o echipă care marchează mult din cornere și faze fixe. Au multe victorii memorabile cu goluri marcate în urma unei tactici la corner. Și este unul dintre cele mai titrate cluburi din lume, cu o cotă de piață de 4,71 mld. de dolari.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Ce plănuiește DeepMind, după TacticAI?

Proiectul este rezultatul a trei ani de colaborare între DeppMind și Liverpool. Și a primit deja aprobarea din partea unor experți în fotbal, potrivit FT.

Planul? Testarea potențialului AI de a crea strategii în sporturile de top. În plus, ar putea oferi beneficii în domenii precum robotica și coordonarea traficului. Momentan el a mai fost antrenat și pentru penalty-uri și predicția mișcărilor jucătorilor.

TacticAI se confruntă, însă, și cu limitări. Deși e eficient la cornere și faze fixe, are dificultăți în dinamica jocului. Și la fazele de acțiune. Dar DeepMind crede în progres și pe partea aceasta. Și sunt conștienți că provocarea este mare într-un sport atât de dinamic, precum fotbalul.