• Bugetul propus de Guvern pentru 2024 arată că veniturile ar avea un plus de 13% față de 2023, iar cheltuielile vor crește cu 10%
  • Creșterea economică estimată pentru anul viitor este de 3,4%, iar inflația este estimată la 6%
  • Guvernul s-a resemnat cu un deficit bugetar de 94 mld. lei, adică 6% din PIB, conform proiectului de buget, mult peste ţinta de 4,4% din PIB de la început de an

Ministerul de Finanțe publică proiectul de buget pentru anul viitor.

E cu optimism. Bugetul ar urma să aibă venituri de 586 mld. lei, un plus de 13% faţă de anul trecut. Cheltuielile cresc cu 10% față de 2022, la 673 mld. lei. Deficit bugetar: 5% din PIB în 2024, sau 87 de mld. lei.

Creșterea economică estimată pentru anul viitor este de 3,4%, iar inflația este estimată la 6%.

Titlurile zilei

CONSTRUCȚIILE SCAD CU 5% ÎN 2024
BTC E LA ATH: 109.600 $
TIKTOK IS BACK!
INFLAȚIA TAIE CHEFUL DE ȘAMPANIE
CÂȚI ROMÂNI INVESTESC PRIN REVOLUT?
JACQUEMUS REVINE LA PFW

Din 1 ianuarie, bugetarii au 5% în plus la salariu. Profesorii beneficiază de o majorare în trepte. 13% de la 1 ianuarie și 7% din 1 iunie.

Cum reacționează Confederația Patronală Concordia la Bugetul anunțat de Guvern?

Concordia va da aviz negativ, în Consiliul Social şi Economic de astăzi, bugetului şi măsurilor fiscal-bugetare. „Ar fi iresponsabil să facem altfel. Nu a existat niciun fel de consultare şi discuţie cu nicio industrie, dialogul social este din nou o formă care bifează o cerinţă legală şi nimic mai mult, iar dintr-o primă analiză vedem un optimism excesiv şi nejustificat în privinţa nivelului veniturilor. ANAF îşi propune să colecteze 30 de miliarde în plus anul viitor deşi anul acesta este cu 12 miliarde sub ce şi-a propus.

Experienţa acestui an ne-a arătat că deşi Guvernul are autoritatea politică de a propune ce buget doreşte dacă el este construit pe estimări şi prognoze nerealiste în privinţa veniturilor, oalele se sparg repede în capul bunilor plătitori de taxe şi impozite. Aceştia vor fi chemaţi din nou să achite un deficit mai mare decât cel estimat, în ciuda promisiunilor că în 2024 nu vor exista creşteri de taxe şi impozite.

Dialogul social şi consultarea ar fi rezultat într-un buget mai realist de care mediul de afaceri şi societatea să nu se teamă, dar asta nu se poate face în cele 24 de ore pe care le-am avut la dispoziţie”, spune directorul executiv al  Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, potrivit Ziarului Financiar.

Guvernul e resemnat cu deficitul bugetar de 6% din PIB

Guvernul e resemnat cu un deficit bugetar de 94 mld. lei, adică 6% din PIB, conform proiectului de buget. E mult peste ţinta de 4,4% din PIB de la început de an.

Este prima asumare publică a unui deficit mai mare de 4,4% din PIB, cât era ţinta asumată în faţa Comisiei Europene. România se află în procedura de deficit excesiv, adică s-a angajat că va reduce treptat deficitul până la 3% din PIB, limita prevăzută de tratatele europene.

Conform Strategiei Fiscal-Bugetare, deficitul bugetar ajunge la 94 mld. lei, după ce statul ar urma, până la final de an, să încaseze venituri de 521 mld. lei şi cheltuieli de 615 mld. lei. 

Bugetul pe 2024 trebuie să treacă de votul din Parlament, pentru a fi aprobat.