• România a avut în 2023 o creştere economică de 2%.
  • Inflația crește la 7,4% în ianuarie, faţă de ianuarie 2023.
  • Producția industrială scade cu 6,8% de la an la an.

Economia crește cu 2% în linie cu estimările Comisiei Naționale de Prognoză

Cifrele oficiale confirmă o creștere economică temperată în 2023, cu o rată de 2%, la jumătate față de anul precedent. PIB-ul a scăzut în ultimul trimestru al anului cu 0,4% comparativ cu trimestrul anterior, indicând o domolire a ritmului de creștere.

Inflația revine pe trend ascendent

Atinge 7,4% în luna ianuarie, după ce a încheiat anul 2023 la 6,6%. Alimentele s-au scumpit semnificativ, cu o creștere medie de 5,6% anuală.

sursa: INS

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Semnale negative și din industrie

În același timp producția industrială a înregistrat o scădere semnificativă în luna decembrie 2023, cu 16,4% față de luna precedentă. Scăderea este vizibilă și în comparație cu anul 2022, cu o contracție de 4,9%.

Mihai Mureșian, Head of sales and product management la Erste Asset Management, oferă o perspectivă asupra contextului economic actual:

„Și din perspectiva pieței, și din perspectiva Băncii Naționale cifrele care au venit azi erau așteptate. Nu a fost nicio surpriză majoră. Inclusiv Banca Națională în ședința de ieri a anunțat că se așteaptă să vedem o oarecare creștere a inflației în prima parte a anului, urmând ca, după aceea, trendul descendent să revină. Poate nu cu un ritm atât de accelerat ca în anul 2023. Să nu uităm că în 2023, lupta împotriva inflației a fost pe buzele tuturor, inclusiv în România, cât și în Europa sau peste Ocean. Tot timpul când există lupta împotriva inflației, când există creșteri de dobândă nu ne putem aștepta ca economia să aibă o creștere foarte bună, ci din contră, ne așteptăm ca economia să stagneze, sau, cum s-a întâmplat de cele mai multe ori, în lupte împotriva inflației, să scadă.”