• O definiție a AGI ar putea fi convenită în curând, în instanță.
  • Academicienii și antreprenorii din tech au opinii diferite.

Ideea că roboții sunt mai inteligenți decât oamenii e de mult timp subiect de science-fiction, scrie The Economist. Îmbunătățirile programelor A.I. din ultimul deceniu îi determină pe unii experți să considere că science fiction-ul devine realitate.

Să fie așa?

Jensen Huang, directorul executiv al Nvidia, spune că modelele actuale ar putea avansa până la așa-numita inteligență generală artificială în aproximativ cinci ani. Profiturile Nvidia sunt în creștere datorită cererii tot mai mari pentru cipurile sale de înaltă tehnologie. Cipurile sunt folosite pentru modelele de inteligență artificială.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Dar ce este mai exact AGI și ce cred academicienii și anteprenorii din tech?

OpenAI definește AGI ca “sisteme autonome care depășesc oamenii în efectuarea celor mai multe sarcini prețioase din punct de vedere economic”.

AGI se deosebește de A.I.-ul actual prin capacitatea sa de a îndeplini orice sarcină intelectuală pe care oamenii o pot îndeplini.

Jensen Huang stabilește o definiție clară a ceea ce crede că ar constitui AGI. Spune ca este un program care poate obține rezultate cu 8% mai bune decât majoritatea oamenilor la anumite teste, cum ar fi examenele de barou pentru avocați sau testele de logică.

În 1945, Alan Turing prezice că, într-o zi, calculatoarele vor juca șah foarte bine. Ceea ce s-a și întâmplat. 52 de ani mai târziu, în 1997, Deep Blue, un computer de șah construit de International Business Machines Corporation, l-a învins pe campionul mondial, Garry Kasparov, într-un meci de șase partide.

Mustafa Suleyman, co-fondator al DeepMind, spune că AGI își va atinge potențialul maxim atunci când o mașină va primi 100 000 de dolari și îi va transforma în 1 milion de dolari fără instrucțiuni.

Steve Wozniak, unul dintre co-fondatorii Apple, are o altă viziune. O mașinărie care poate intra într-o casă și poate face o ceașcă de cafea.

Sunt cercetători care resping complet conceptul de AGI

Mike Cook, de la King’s College din Londra, spune că termenul nu are nicio bază științifică și că are înțelesuri diferite pentru diferite persoane.

Eliezer Yudkowsky consideră că în viitor, oamenii vor ajunge sclavii A.I.-ului. Însă puțini cercetători îi împărtășesc opiniile. Mulți cred că A.I. nu face decât să urmeze, adesea prost, indicațiile oamenilor.

O definiție clară ar putea fi convenită în curând în instanță. De ce?

În cadrul unui proces intentat în februarie împotriva OpenAI, Elon Musk cere unui tribunal din California să decidă dacă modelul GPT-4 al firmei prezintă semne de AGI.

Dacă da, Musk consideră că OpenAI încalcă principiul său fondator. Compania neagă acest lucru. Prin intermediul avocaților săi, Musk solicită un proces cu juriu.

Dacă cererea lui va fi îndeplinită, mai mulți non-experți ar putea decide o chestiune care îi frământă pe experții în inteligență artificială de zeci de ani.