• Sam Bankman-Fried, fostul CEO al FTX, este condamnat la 25 de ani de închisoare de instanța din New York.
  • Procurorii cereau o pedeapsă de 50 de ani, avocații inculpatului susțineau că nu merită mai mult de 6 ani și jumătate pentru faptele comise.
  • Bankman-Fried este hotărât să facă apel atât pentru sentință, cât și pentru condamnare.

Instanța din New York îl condamnă pe Sam Bankman-Fried la 25 de ani de închisoare, în procesul de fraudare a clienților FTX. Judecătorul Lewis Kaplan găsește argumentele apărării înșelătoare, lipsite de logică și speculative. Îl acuză pe fostul CEO de obstrucționarea justiției și influențarea martorilor.

Prima reacție a lui Fried: „Am luat decizii egoiste când eram la conducerea FTX și am stricat totul. Mă bântuie zi de zi.”

Procurorii cereau o pedeapsă de 50 de ani de închisoare. Avocații apărării spuneau că nu merită mai mult de șase ani și jumătate.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Pentru ce este condamnat Sam Bankman-Fried, fostul șef de la FTX

Fried este găsit vinovat pentru șapte capete de acuzare, printre care fraudă, spălare de bani și conspirație. Damian Williams, procurorul Districtului de Sud din New York, spune că fostul CEO al FTX a orchestrat una dintre cele mai mari fraude din istorie.

„Decizia de azi este un mesaj important pentru cei care sunt tentați să se angajeze în infracțiuni financiare.”

Avocații lui Bankman-Fried au cerul clemență, invocând deficiențe mintale și generozitatea de care dădea dovadă clientul lor în viața privată. Au adăugat și că utilizatorii echange-ului cripto nu au suferit pierderi substanțiale. Motivație negată de actualul administrator al FTX, John Ray.

Ce spun cei păcăliți

„Mi-a distrus viața”, spune unul dintre foștii clienți ai platformei de tranzacționare cripto. „Nu am speculat piața cripto. Țineam Bitcoin-ul strâns de-a lungul anilor pe FTX. N-o să mai pot să câștig acei bani din nou”. Un altul susține că nu și-a mai permis să facă petrecerea de nuntă, potrivit documentelor prezentate de procurori.

Prin comparație, sentința primită de SBF este asemănătoare cu cele din precedentele cazuri de fraudă. Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, are de ispășit o pedepsă de 11 ani de închisoare. Bernie Ebbers, de la WorldCom, 25 de ani. 24 de ani și pentru Jeff Skilling, CEO-ul Elron.

La apogeu, FTX valora 30 mld.$. Averea personală a lui SBF se ridica la 20 mld.$. FTX intra în colaps în noiembrie 2022.