Un tânăr abia ieșit din facultate se angajează la o firmă de trading, pe Wall Street. Crede foarte tare în solidaritate și donează o mare parte din salariu. Filosofia lui? Să prețuiești ceea ce înveți mai mult decât banii.

Așa începe povestea lui Sam Bankman-Fried, care, la 25 de ani, descoperea potențialul pieței cripto și punea bazele exchange-ului FTX. O platformă care promitea lichiditate din active digitale. Sam visa că o să aibă succes, dar era înconjurat de colegi pesimiști în 2019, când business-ul a apărut pe piață.

Ideea de a face bani din cripto, însă, a atras milioane de clienți. În 2021, FTX era evaluată la 18 miliarde de dolari. Sam Bankman-Fried devenea astfel unul dintre cei mai de succes tineri din clasamentul Forbes Under 30. Astăzi compania lui valorează 40 de miliarde de dolari. Iar Sam are reputația de mare filantrop în Sillycon Valley.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Am studiat la MIT (Massachusetts Institute of Technology). M-am simțit bine acolo, dar am înțeles că nu vreau să ajung la academie. Am lucrat trei ani și jumătate pe Wall Street, la o firmă de trading. Mi-a plăcut foarte mult acolo. Am intrat în cripto în 2017 și un an mai târziu lucram la FTX. Este un exchange global, unul dintre primele la nivel global care au fost construite în ultimii ani.

Nu credeam că o să reușim când am început să construim FTX. Credeam că șansele sunt de 20% să aducem clienți. Nu știam să promovez sau să cresc brand-ul. Totuși eram cel mai optimist din echipă. Ceilalți erau mai neîncrezători. Dar părea o oportunitate atât de mare care merita încercată în ciuda șanselor mici de reușită.

Adevărul este că știam să conduc o echipă când toți erau fericiți, știam să cresc o companie când totul mergea bine. Eram bun la asta, aveam experiență, dar nu știam să conduc o echipă sub presiunea stresului, când oamenii aveau conflicte între ei. Au fost momente când se contraziceau între ei și mă contraziceau pe mine în special.

Treaba mea este să mă asigur că facem lucrurile corecte în final, într-un fel sau altul. Evident, o parte din mine vrea să las ceva în urmă, ceva pozitiv, dar nu cred că asta contează. În final trebuie să conteze amprenta pe care o lăsăm în lume și nu ceea ce ni se cere să lăsăm în urmă.”, a declarat Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX.