• FTC începe ancheta la marile companii de tehnologie pentru a nu monopoliza piața.
  • Investiția Microsoft în OpenAI e printre primele pelista autorităților din SUA.
  • Giganții din tech au la dispoziţie 45 de zile pentru a răspunde întrebărilor FTC.

Lina Khan, „spaima din Big Tech”, începe ancheta giganților: Microsoft, OpenAI, Amazon.com, Google și Anthropic sunt vizate.

Comisia Federală pentru Comerţ investighează investiţiile, legăturile și parteneriatele dintre companiile din Big Tech. Autoritățile vizează, mai ales, implicarea giganților tech în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

FTC, sub conducerea preşedintelui Lina Khan, vrea să se asigure că jucătorii mai mici nu vor fi „striviţi”, scrie Wall Street Journal.

Marile companii de tehnologie ar putea dezvolta sisteme cu abilităţi asemănătoare celor umane, de la conversație la codare.
Khan spunea, la începutul anului trecut, că firmele cu investiţii mari în cloud computing ar putea găsi modalităţi de a elimina rivalii mai mici din domeniul A.I..

Modelele necesită A.I. necesită, în general, cantităţi uriaşe de date şi putere de calcul, pe care marile companii și le permit.

Microsoft a investit 13 miliarde de dolari în OpenAI din 2019 și până acum. Compania deține dreptul la 49% din profiturile viitoare. OpenAI spune că Microsoft are un “interes economic minoritar” în companie.

Google şi Amazon sunt investitori importanţi în Anthropic, fondat de foşti ingineri OpenAI în 2021.

Companiile au la dispoziţie 45 de zile pentru a răspunde întrebărilor FTC.

Cum răspunde Big Tech la ancheta FTC?

Google spune că nu are drepturi exclusive de de utilizare a tehnologiei Anthropic. “Sperăm că ancheta FTC va pune în lumină companiile care nu oferă deschidere către Google Cloud și care au un istoric îndelungat de blocare a clienţilor. Sunt companii care aduc aceeaşi abordare în cazul serviciilor de inteligenţă artificială”, spune un purtător de cuvânt al Google.

Microsoft susține că că va coopera cu FTC. “Parteneriatele dintre companii independente precum Microsoft şi OpenAI, precum şi dintre multe altele, promovează concurenţa şi accelerează inovaţia”, spune Rima Alaily, vicepreşedinte pentru concurenţă şi reglementarea pieţei la Microsoft.

Ce se întâmplă în Europa, în industria A.I.?

În 24 ianuarie, Comisia Europeană a lansat un pachet de măsuri pentru a sprijini startup-urile tech europene și IMM-urile care dezvoltă A.I.. Comisia încearcă să finațeze companiile pentru a crea sisteme încredere, care respectă valorile și regulile UE. 

Inițiativa vine după acordul politic din decembrie 2023 referitor la Actul UE cu privire la inteligența artificială. E prima lege cuprinzătoare din lume privind inteligența artificială.

Câteva măsuri din noul acord:

  • Achiziționarea, modernizarea și operarea supercalculatoarelor dedicate A.I. pentru a permite învățarea rapidă automată și formarea modelelor mari cu scop general 
  • Înființare a unui birou A.I. în cadrul Comisiei, care va asigura dezvoltarea și coordonarea politicii de A.I. la nivel european
  • Sprijin financiar din partea Comisiei prin programele dedicate inteligenței artificiale generative. Investiția toatală va ajunge la 4 miliarde EUR până în 2027