• O companie din SUA lucrează la realizarea primului transplant de cap uman.
  • Proiectul se numește BrainBridge și promite transplanturi de cap în 8 ani.
  • Procedura i-ar putea ajuta pe oamenii care suferă de paralizie.

BrainBridge, un startup din SUA în domeniul neuroștiinței și ingineriei biomedicale, prezintă un concept revoluționar pentru un sistem de transplant de cap uman, scrie Times of India. Hashem Al-Ghaili din Dubai este creierul din spatele acestei idei.

Ce este BrainBridge?

Sistemul BrainBridge utilizează tehnici chirurgicale avansate, imagistică moleculară în timp real și algoritmi AI pentru a reconecta precis măduva spinării, nervii și vasele de sânge.

Procedura ar oferi o nouă speranță persoanelor care suferă de boli terminale, paralizie și boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson, prin transplantarea capului pe un corp sănătos de donator aflat în moarte cerebrală.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Compania speră să efectueze primul transplant de cap uman în termen de 8 ani.

Care sunt principalele probleme tehnice?

Anastomoza vasculară (conectarea vaselor de sânge).

Deși s-au făcut progrese în tehnicile de sutură a vaselor și menținerea fluxului sanguin, rămân probleme în prevenirea ischemiei cerebrale în timpul procedurii.

Imunosupresia (prevenirea respingerii).

Au fost dezvoltați noi agenți imunosupresori eficienți, dar optimizarea siguranței și eficacității acestora rămâne o provocare.

Controlul durerii.

Modalitățile actuale de a trata durerea neuropată centrală postoperatorie se bazează mai mult pe teorie, fără suficient suport din studii clinice.

Ce spun oamenii de știință despre sistemul BrainBridge?

Aceștia au reacții mixte față de ideea transplantului de cap propusă de compania BrainBridge.

Propunerea a provocat scepticismul altor chirurgi când a fost prezentată anterior de neurochirurgul italian Sergio Canavero. Experți precum dr. Jerry Silver au luat în râs afirmațiile lui Canavero.

Dincolo de provocările tehnice, conceptul ridică dileme etice majore despre identitate, autonomie corporală și drepturile corpului donator, care îngrijorează oamenii de știință.

Cu toate acestea, anunțul BrainBridge stârnește și fascinație în rândul unor oameni de știință. Ei privesc cu interes dacă tehnologiile propuse pot depăși provocările uriașe. Sunt necesare progrese majore în domenii precum repararea măduvei spinării înainte ca o astfel de procedură să devină posibilă.