Populaţia globală ar putea scădea la şase miliarde de locuitori doar dacă se fac „investiţii fără precedent” în combaterea sărăciei, a stabilit un grup de cercetători, potrivit Sky News.

Concluziile cercetătorilor sunt în contrast cu previziunile ONU, care arată că populaţia va ajunge la 9,7 miliarde de locuitori în 2050 şi va atinge un vârf de 10,4 miliarde după 2080. Potrivit cercetătorilor, populaţia globală ar putea scădea la şase miliarde de locuitori până la sfârşitul secolului dacă se vor face “investiţii fără precedent” în combaterea sărăciei şi a inegalităţilor.

Într-un studiu care evaluează impactul pe care l-ar avea diferite politici la nivel mondial, populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de locuitori în 2040, înainte de a scădea până în 2100, dar numai dacă „sărăcia extremă este eliminată”, alături de adoptarea unor „politici de succes pentru dezvoltarea economică”.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Pe baza tendinţelor economice actuale, experţii au stabilit că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,6 miliarde de locuitori în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.

Studiul a fost comandat de Clubul de la Roma, o organizaţie non-profit care se ocupă de „multiplele crize cu care se confruntă omenirea şi planeta”.

Într-unul dintre scenarii, denumit „Saltul uriaş”, populaţia va ajunge la şase miliarde de locuitori doar dacă se vor face investiţii specifice în educaţie şi sănătate „împreună cu schimbări extraordinare de politică în ceea ce priveşte securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi egalitatea de gen”.

Per Espen Stoknes, liderul proiectului Earth4All şi director al Centrului pentru durabilitate de la Norwegian Business School, a declarat:

„Ştim că dezvoltarea economică rapidă în ţările cu venituri mici are un impact uriaş asupra ratelor de fertilitate. Ratele de fertilitate scad pe măsură ce fetele au acces la educaţie, iar femeile sunt împuternicite din punct de vedere economic şi au acces la servicii medicale mai bune”, a explicat Per Espen Stoknes, unul dintre cercetătorii implicaţi în proiect.

Deşi se spune că o populaţie mai mică ar fi mai bună pentru mediu, cercetătorii au constatat că mărimea populaţiei „nu este principalul factor care determină schimbările climatice”.

„O viaţă bună pentru toţi este posibilă doar dacă se reduce consumul extrem de resurse al elitei bogate”, este una dintre concluziile specialiştilor.