Premierul Ciolacu a prezentat luni forma finală a controversatului pachetului fiscal care înseamnă majorarea unor taxe și impozite, introducerea unor noi taxe – 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mari, și eliminarea unor facilități fiscale. Acest pachet conține și, după cum spune premierul, cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de la Revoluție încoace. Ce înseamnă acest proces de reformă a aparatului bugetar? Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu tot cu secretare, consilieri și șefi, așa spune premierul Ciolacu.
Nu putem decât să îl felicităm pe premier pentru toate aceste declarații și intenții și să îi ținem pumnii. Reforma aparatului bugetar este mai dificilă decât câștigarea unor alegeri și mulți și-au rupt dinții în acest caz.
România are un aparat de stat de 1,3 milioane de persoane. Pe vremea lui Ceaușescu erau de 800.000 de persoane, iar pe vremea lui Adrian Năstase a ajuns la 900.000, poate un milion. Toate guvernele și toți premierii care s-au perindat pe la Palatul Victoria au umflat organigrama bugetară, nu neapărat ei, ci cei din spatele lor. Cei de la PNL, pe vremea lui Tăriceanu, au majorat aparatul de stat cu 200.000 de persoane. Și era un guvern care se declara liberal.
Mă îndoiesc că premierul Ciolacu va obține vreo mare realizare cu această reformă a aparatului bugetar. Nu că nu ar vrea, ci că structura politică locală și din administrația publică este atât de puternică încât este foarte greu de spart. Peste tot la stat avem o administrație fanariotă, care are propriile reguli, propria putere, care nu ține cont de ce se spune la Palatul Victoria. Cel mai bun exemplu este cazul prinderii în flagrant a președintelui Consiliului Județean Vaslui, celebrul de acum Dumitru Buzatu, care a mers să ia spaga de 1,25 milioane lei cu secretara de la cabinet, conform informațiilor apărute. Va fi cel mai greu să dai afară o asemenea secretară, iar dacă reușești să o restructurezi să fii siguri că va fi angajată în altă parte, tot la stat.
Cei de la București, cei din fruntea partidelor se bazează în alegeri la strânsul voturilor mai puțin pe carisma lor personală, și mai mult pe ceea ce fac cei de la nivel local, care ei strâng și adună voturile.
Când premierul Ciolacu va reuși să ajungă cu aparatul bugetar la 1 milion de persoane, nu 900.000 ca pe vremea lui Năstase, atunci premierul ar putea să spună că a reușit cea mai mare reformă bugetară de la revoluție încoace. Până atunci avem doar declarații și intenții.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU