• Din ce în ce mai mulți chiriași renunță la cumpărarea unei locuințe sau aleg să nu dețină una.
  • Chiriașii au mai multă flexibilitate și evită costurile unei proprietăți.
  • Interesul românilor pentru locuințele închiriate se menține puternic, conform unei analize Storia.  

Deținerea unei case a fost cheia de boltă a visului american timp de generații întregi, dar un număr tot mai mare de oameni se așteaptă să închirieze o locuință pentru întreaga viață, scrie Business Insider.

Motive pentru creșterea numărului de chiriași

Prețurile ridicate ale locuințelor, ratele ridicate ale creditelor ipotecare și dificultatea de a economisi pentru un avans au făcut ca proprietatea asupra unei locuințe să devină inaccesibilă pentru mulți, în special pentru generațiile tinere.

Mulți chiriași, consideră că închirierea se potrivește mai bine stilului lor de viață actual. Oferă flexibilitate, mobilitate și libertate față de responsabilitățile legate de deținerea unei locuințe.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Tinerii adulți amână evenimentele majore ale vieții, cum ar fi căsătoria și întemeierea unei familii, care sunt precursori tipici pentru a deveni proprietari de locuințe.

Impactul pe care îl are creșterea numărului de chiriași asupra pieței imobiliare

Închirierea prezintă oportunități pentru investitorii imobiliari pe piața proprietăților de închiriat, pe măsură ce crește cererea de locuințe de calitate destinate închirierii.

Dezvoltatorii construiesc mai multe complexe de apartamente concepute pentru a satisface nevoile și preferințele chiriașilor pe termen lung. Accentul se pune pe facilități, flexibilitate și comunitate.

Tendința de a închiria pentru totdeauna nu se limitează la generațiile mai tinere.  Include și adulți mai în vârstă și persoane care au rămas singure și care preferă confortul și flexibilitatea închirierii.

Cum stau lucrurile în România?

Cererea pentru închirieri a crescut semnificativ în ultimii ani, în special în marile orașe precum București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara.

Acest lucru se datorează în parte scumpirii creditelor ipotecare, care i-a determinat pe mulți potențiali cumpărători să opteze pentru chirie.

Prețurile chiriilor au crescut și ele, cu până la 20% în unele orașe precum Constanța și 14% în București în 2023 față de anul precedent.

Piața închirierilor din București are cea mai variată ofertă, iar diferențele dintre prețurile solicitate de proprietari sunt considerabile.

În zona de nord plătești 6.000 lei/lună sau mai mult pentru a închiria un apartament, iar în sud ai nevoie de un buget de circa 1.750 lei/lună pentru plata chiriei.