• Bayer Leverkusen ia titlul în Bundesliga, pentru prima dată în istoria de 120 de ani a echipei.
  • Leverkusen are venituri de 270 mil. € anual și oferă salarii de 143 mil.€.
  • Bayern Munchen, care a luat ultimele 11 titluri în Germania, are venituri de 744 mil.€.

Bayer Leverkusen ia titlul și devine revelația fotbalului german. Poate și a celui mondial. Este neînvinsă anul ăsta, în toate competițiile, în cele 38 de meciuri disputate. Și scapă de porecla „Neverkusen”. Este încă în luptă pentru Cupa Germaniei și aproape de semifinalele Europa League. Cine sunt responsabilii cu performanța?

La prima vedere, cei din teren, în frunte cu veteranul Granit Xhaka. Și cu revelația Florian Wirtz. Plus cel de pe marginea terenului, Xabi Alonso. Un risc la momentul semnării contractului, din punct de vedere al lipsei de experiență ca antrenor.

Cu ce model de business ia Bayer Leverkusen titlul în Bundesliga?

Clubul este condus de un cerc restrâns de executivi. Simon Rolfes, director sportiv, Kim Falkenberg, scouter șef și CEO-ul Fernando Carro. Toți supervizați de președintele clubului, Werner Wenning, un jucător important în business-ul din Germania și fost executiv al gigantului farmaceutic Bayer AG.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Rolfes și Falkenberg sunt foști fotbaliști. Împreună cu Alonso, au reușit să facă o echipă de primă clasă, cu salarii la o treime din valoarea celor de la Bayern Munchen, campionii ultimilor 11 ani în Germania.

Leverkusen este societate cu răspundere limitată în Germania, sau GmbH. Nu este obligată să facă publice datele financiare. Dar: veniturile clubului ajung la circa 270 mil.€ anual, potrivit The Telegraph. Salariile sunt de 143 mil.€, pe locul 4 în topul celor mai buni angajatori din fotbalul german.

Pentru comparație, Bayern are venituri de 744 mil.€ anual și plătește salarii de 348 mil.€. Borusssia Dortmund, al doilea cel mai bogat club din Germania, este acum pe locul 12. Are venituri de 420 mil.€ și oferă salarii de 231 mil.€.

Bayer AG finanțează clubul cu circa 25 mil.€ anual.

Schimbă tactica pentru transferuri

Până acum, Bayer Leverkusen investea în jucători tineri, cu perpectivă pentru viitoare transferuri pe bani mulți. Moussa Diaby este un exemplu: a fost vândut cu 52 mil. de lire la Aston Villa. Bernd Leno, Kai Havertz sau Leon Bailey au fost alte tranferuri profitabile către Premier League. Se întâmpla sezonul trecut, când Alonso ducea Bayer în semi-finalele Europa League. Și lua locul 6 în campionatul intern.

Acum e despre experiență.

Bayer îi aduce pe Granit Xhaka de la Arsenal, pentru 25 mil.€. Un jucător de 31 de ani, fără perpective de vânzare și cu un salariu de 110.000€/săptămână. Aceeași situație în cazul lui Jonas Hofmann, 31 de ani, cumpărat cu 10 mil.€.

Schimbarea strategiei de achiziții plus identificarea celor tineri, de perspectivă, care nu sunt văzuți ca obiect al unor viitoare transferuri în profit, duc Leverkusen la primul titlu câștigat din istoria echipei.