Statele europene depun eforturi foarte mari ca să-și protejeze consumatorii şi mediul de afaceri de creșterea exponențială a preţului gazului şi implicit al energiei. Pentru România, în ultimul an, acest efort a consumat 2,9% din PIB, echivalentul a 6,9 miliarde de euro, iar iarna abia acum începe.

Sunt deja state precum Franţa sau Spania care au reglementat pieţele de energie pe toate segmentele. România încă ezită.

Un raport Goldman Sachs avertizează că actuala criză va fi mai severă decât criza petro­lului din anii 1970. Analiştii băncii consideră necesară intro­du­cerea unor pla­foa­ne de preţ pe zona de producţie de energie. Dar acest lucru va trebui completat de un sis­tem de tarifare care să le permită compa­niilor de utilităţi să-şi recupereze diferen­ţele pe un interval de timp de 10-20 de ani.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Piaţa gazului trebuie decuplată de cea de pro­duc­ţie de energie, mai arată analiza Goldman Sachs.

Am discutat subiectul cu Daniel Pintilie, expert în energie.

“Cred că ar trebui să explicăm publicului de înseamnă, de fapt, reglementare. Mai exact, ar trebui să ne întoarcem la o piață de energie în care statul are control total. Dacă mă întrebați pe mine, cred că e o alegere cu două tăișuri. Pe termen scurt ar putea rezolva o problemă, dar ceea ce cred că se poate întâmpla, cum istoria a arătat, este ca această măsură de reglementare totală a pieței să fie una pe termen lung și care, de fapt, să fie în contradicție cu ceea ce s-a dorit inițial odată cu liberalizarea pieței.”, a povestit Daniel Pintilie, expert în energie.