• Investitorii își mută banii din China în piețele din India.
  • Marshall Wace spune că, după SUA, India e cel mai mare pariu long term.
  • India are cea mai rapidă creștere economică, sub conducerea lui Modi.

Noul pariu al investitorilor e India. Retrag banii din piețele de capital chineze și le direcționează către țara cu cea mai rapidă creștere economică.

În ultimii 20 de ani, piața de capital din China a fost oportunitate pentru investitori. Acțiunile sunt subevaluate și, până recent, economia era în creștere.

Marshall Wace, fond speculativ de 62 de miliarde de dolari, poziționează India drept cel mai mare pariu pe termen lung, după SUA.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

India e principală destinație de investiții pentru următorul deceniu, spun Goldman Sachs sau Morgan Stanley.
Morgan Stanley prezice că piața bursieră din India va deveni a treia ca mărime până în 2030.

Impulsul declanșează o goană după aur. O filială a Vontobel Holding AG, cu sediul în Zurich, a făcut din țară principalul holding pe piețele emergente. Și investitorii de retail tradițional conservatori din Japonia îmbrățișează India și reduc expunerea la China.

De ce pare India atât de ofertantă?

India, economia majoră cu cea mai rapidă creștere din lume, și-a extins foarte mult infrastructura sub conducerea primului ministru Narendra Modi, în încercarea sa de a atrage capitalul global și liniile de aprovizionare departe de Beijing. China, pe de altă parte, se confruntă cu tensiuni economice și cu o ruptură tot mai mare cu ordinea condusă de Occident.

Pur și simplu nu e China, spune Vikas Pershad, manager de portofoliu în acțiunile din Asia la M&G Investments, din Singapore.

Deși sentimentul optimist despre India nu este nou, investitorii sunt mai susceptibili să vadă acum o piață care seamănă cu China din trecut: o economie vastă, dinamică, care se deschide investiții în moduri noi. Nimeni nu se așteaptă la o călătorie lină. Populația Indiei este încă în mare parte săracă, piețele de capital sunt scumpe. Dar majoritatea fac oricum crossover, calculând că riscurile pariurilor împotriva Indiei sunt mai mari.

Dacă națiunea continuă să se extindă cu 7%, dimensiunea pieței ar putea crește, în medie, cu cel puțin această rată.

În ultimele două decenii, produsul intern brut și capitalizarea pieței au crescut în tandem de la 500 de miliarde de dolari la 3.500 mld. de dolari.

Pe piața fondurilor tranzacționate la bursă din SUA, principalul fond care cumpără acțiuni indiene a primit intrări record în ultimul trimestru al anului 2023.

La polul opus, cele mai mari patru fonduri chinezești combinate au înregistrat ieșiri de aproape 800 de milioane de dolari.