Studioul independent de dezvoltare de jocuri video Amber raportează o cifră de afaceri record de 126,8 milioane de lei (30,5 milioane dolari) în 2021, o creştere cu 56% comparativ cu anul trecut.

„Ne-am depăşit cu 10% estimările privind veniturile pentru 2021 şi am încheiat anul cu cea mai mare cifră de afaceri înregistrată vreodată de un studio independent de jocuri video din România. Accesul la talente cheie este esenţial pentru Amber şi credem că suntem poziţionaţi în mod unic pentru a profita de cele mai recente tendinţe din industrie şi pentru a valorifica baza de talente disponibilă pe pieţele emergente. Ne aşteptăm ca creşterea noastră să se accelereze în 2022, în linie cu cererea tot mai ridicată pentru serviciile Amber,” a declarat Jaime Giné, CEO al Amber.

Din cifra de afaceri de 126,8 milioane de lei generată în 2021, aproximativ 70% au fost venituri din activitatea de R&D pentru dezvoltarea de jocuri video. Restul de 30% sunt venituri provenite din serviciile de asistenţă pentru dezvoltare, inclusiv asigurarea calităţii, asistenţa pentru clienţi şi localizare. În conformitate cu rezultatele raportate la jumătatea anului, la întreaga cifră de afaceri a Amber au contribuit entităţile străine, în principal cele din SUA. Compania colaborează cu branduri precum Amazon, Disney, NBC Universal, Paradox Interactive, Rovio, That Game Company, N3twork şi multe altele.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

În 2021, dezvoltatorii Amber au lucrat la realizarea completă a peste zece jocuri pentru mobil, PC şi console. Unul dintre acestea a fost Tetris Beat, un joc de mare succes, publicat de N3TWORK şi dezvoltat de Amber. Mai mult, în 2021, Amber a intrat în sectorul emergent al jocurilor de tip blockchain şi a devenit rapid unul dintre liderii mondiali în acest domeniu. Jocurile blockchain includ elemente care folosesc tehnologii blockchain bazate pe criptografie. De cele mai multe ori, elementele blockchain din aceste jocuri au la bază criptomonedele sau jetoanele nefungibile (NFT) pe care jucătorii le pot cumpăra, vinde sau tranzacţiona cu alţi jucători.

Pentru 2022, Amber se aşteaptă să-şi menţină ritmul de creştere accelerat. La 1 mai 2022, Amber avea peste 1.000 de angajaţi localizaţi în birourile din Bucureşti, Botoşani, Guadalajara, Montreal, Kiev, San Francisco şi Los Angeles. Compania intenţionează să ajungă la peste 1.100 de angajaţi pe măsură ce îşi continuă expansiunea geografică.

În februarie 2022, Amber a decis să-şi susţină echipa din Ucraina anunţând deschiderea unui nou studio în Kiev. De la acel moment, prioritatea principală a Amber a fost să ia toate măsurile posibile pentru a asigura siguranţa angajaţilor săi. Studioul rămâne deschis şi Amber lucrează în paralel la continuarea planurilor de extindere şi în alte zone geografice, care vor fi anunţate în următoarele luni.

Extinderea se va realiza organic prin înfiinţarea de noi filiale sau prin activităţi de M&A. Scopul expansiunii, pe lângă pătrunderea în noi arii geografice, este de a creşte baza de talente, precum şi de a lărgi oferta de servicii şi specializări a tipurilor de jocuri.

Înfiinţată în 2013 în Bucureşti, Amber este o agenţie creativă structurată ca o reţea de studiouri cu specializări diferite, oferind o paletă largă de soluţii de dezvoltare de jocuri video, ce include livrarea de produse complete, co-dezvoltare, conversie de platforme, live operations şi servicii de suport. În acest moment, în Amber lucrează peste 1000 de specialişti. Printre cele mai cunoscute companii de gaming cu care Amber a lucrat sau încă lucrează se numără Amazon, King, Big Fish Games, Disney, N3twork, Rovio, Warner Media şi That Game Company. Amber a dezvoltat jocuri precum Tetris Beat, PositronX, Rumble Heroes, Link Twin şi Cinderella Free Fall şi a contribuit la dezvoltarea unor titluri de success precum Sky: Children of Light, Nascar Heat 5 şi altele.

Amber are sediul central în Bucureşti şi birouri în Botoşani, San Francisco, Los Angeles, Guadalajara, Montreal şi Kiev.