• Datoria publică a României ajunge la 802 mld. lei în ianuarie, sau peste 50% din PIB.
  • În prima lună din an, Guvernul adăuga 18 mld. lei la datoria guvernamentală a României.
  • Comisia Europeană impune statelor Uniunii o datorie publică sub 60% din PIB.

Datoria publică a României trece de 50% din PIB în ianuarie și ajunge la 802 mld. de lei. Plus 18 mld. lei la datoria guvernamentală, în prima lună din an. În 2023, an de creştere economică, datoria ţării a crescut atât în cifre absolute, cât şi raportată la PIB, scrie ZF. Adică îndatorarea a crescut mai repede decât economia.

Comisia Europeană impune statelor uniunii o datorie publică sub 60% din PIB. Dar economiștii sunt de părere că o economie mai fragilă, cum e cea a României, n-ar trebui să treacă de pragul de 45%-50% din PIB.

Cum e împărțită datoria publică

Datoria pe termen scurt a ţării era de 42 mld. lei, iar cea pe termen lung 750 mld. lei la finalul lui ianuarie.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

După valuta în care a fost contractată, datoria în euro era de 339 mld. lei. Datoria locală era de 377 mld. lei, iar în dolari România avea o datorie de 84 mld. lei. Restul este datoria în alte monede, în valoare de 1,1 mld. lei.

781 mld. lei a fost datoria administraţiei centrale, în vreme ce 21 mld. lei a fost datoria publică a administraţiei locale.

Cum face Guvernul rost de bani

Guvernul Ciolacu își ia angajamentul. Crește salariul minim brut cu 25%, din 2025. Și ajunge la pragul de 4.200 de lei, potrivit calculelor ZF.

De unde ia banii? De la mediul de business, care va scoate mai mult cu 21,6 mld. lei pe an din buzunar. De aici, 9 mld. de lei merg în buzunarul bugetului de stat prin impozite şi contribuţii. Restul ajung la angajați.

Pare că statul și angajații câștigă. În realitate, câștigă doar statul. Pentru că salariații vor plăti în plus, prin inflația generală produsă de măsura bruscă a Guvernului.

Rămâne de văzut dacă declarațiile PSD sunt țintite către campania electorală sau există un plan concret de respectare a directivei europene. Există, însă, o certitudine. Din 1 iulie, salariul minim brut ajunge la 3.700 de lei.