• Atacul Iranului asupra Israelului a fost blocat, dar nu este clar care va fi răspunsul oficialilor de la Tel Aviv.
  • Tările occidentale, printre care SUA, Franța sau UK se opun unei contraofensive israeliene, care ar putea degeneara într-un război regional.
  • Prețurile petrolului se depreciază ușor, iar aurul câștigă subtil în valoare.

Conflictul din Orientul Mijlociu poate produce mișcări importante pe piața mărfurilor. În condițiile în care Israelul nu a luat încă decizia de a riposta, prețurile din sectorul de commodities rămân în zona de stagnare. Țările occidentale, printre care SUA, Franța sau UK se opun unui răspuns militar din partea regimului de la Tel Aviv. O contraofensivă poate degenera într-un război regional, care ar afecta inclusiv prețul mărfurilor.

Cabinetul de Război al Israelului rămâne încă divizat cu privire la modul în care țara ar trebui să răspundă. Asta îi face pe investitori să rămână precauți. Deși Israel a reușit să respingă atacul, potențialele riscuri pentru piețele globale rămân în picioare.

Ce impact are conflictul din Orientul Mijlociu asupra mărfurilor

Luni, prețul petrolului scădea cu până la 1%. Petrolul Brent se tranzacționează cu 90$ la ora redactării știrii. Cel West Texas Intermediate cu 85$ pe baril. Reacția minoră se datorează atacului „anunțat și relativ limitat”, potrivit Goldman Sachs. Însă, o eventuală reacție a Israelului poate destabiliza piețele și influența producția de petrol din regiune.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Producția de petrol a Iranului este de 3,4 mil. de barili pe zi, sau 3,3% din producția globală.

Ce oscilații au metalele prețioase și cele industriale

Aurul, în mod tradițional un activ de refugiu, nu înregistrează oscilații semnificative. Are un avans de 0,7%, până la 2.360$/uncie. Argintul, pe de altă parte, are o creștere mai pronunțată. Plus 2%, până la 28$/uncie.

În categoria metalelor industriale, noile sancțiuni din SUA și UK asupra producției din Rusia pun prețurile pe plus. Aluminiul, nichelul și cuprul are aveansuri de până la 2%. Dar analiștii Goldman Sachs spun că sancțiunile nu vor avea un efect imediat în lanțurile de aprovizionare, pentru că producătorii ruși vinde în continuare pe bursele non-SUA sau non-UK.

Deși nu există un impact imediat semnificativ al atacului ordonat de Iran, tensiunile geopolitice și eventualele răspunsuri vor continua să influențeze deciziile investitorilor și vor produce fluctuații în zilele următoare.