• Daniel Dines se retrage din funcția de co-CEO în 31 ianuarie 2024
  • Va prelua o funcție nou înființată, Chief of Innovation Officer
  • Director general rămâne Rob Enslin, actual co-CEO

Dines schimbă path-ul. Renunță la funcția de co-CEO, din 31 ianuarie 2024. Și preia rolul nou înființat de Chief Innovation Officer. “Sunt un inginer înrăit, asta e adevărata mea pasiune”, spune Dines, citat de MarketWatch. Cât “durează” un CEO-fondator și ce are Dines în plan?

Să aplice noile tehnologii A.I. în dezvoltarea de servicii pentru clienții companiei. Dines e CEO al UiPath din 2005, anul în care a și fondat compania. Din 2022 împarte funcția cu Robert Enslin, care rămâne director general unic, după retragerea lui Dines.

Acţiunile UiPath au plus 34% anul acesta şi se tranzacţionează la 17 dolari/unitate, potrivit Investing.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

De la listarea din aprilie 2021 încoace au scăzut, însă, cu 78%. Compania are o capitalizare de 9,1 mld. dolari.

Cum a acționează alți fondatori?

“O companie cu un fondator în rol de CEO are un singur destin: eșecul.”, spune Jack Dorsey, Chief Executive Officer la Twitter în două mandate (2006-2008 și 2015-2021). Este foarte important ca o companie să aibă propria cultură, liberă de influența și direcția date de fondator.”, spune el.

Jeff Bezos și Bill Gates, doi dintre greii sectorului tech, s-au retras din rolul de CEO după 27, respectiv 25 de ani. Pentru comparație, Daniel Dines pleacă din funcție după 18 ani.

Când trebuie să se dea la o parte un CEO-fondator?

Un fondator în funcția de CEO aduce, în medie, un plus de 10% la valoarea companiei în cazul unui IPO, potrivit unei analize Harvard Business Review pe 2.000 de companii – jumătate erau companii conduse de fondatori.

Impactul se deteriorează rapid după și tinde spre 0 în următorii 3 ani de la listare.

Tranziția spre o altă funcție de conducere ar trebui făcută, în medie, după 6 ani de la momentul în care a fondat compania, potrivit Harvard. Poate migra spre un rol de CTO sau un loc în board, spre exemplu.

Cum ar trebui făcută tranziția?

Harvard identifică trei direcții pe care le pot alege directorii generali, pentru o tranziție lină:

1. Trecerea spre poziții executive de tip non-CEO

Exemplu: Sequoia Capital, investitor majoritar al Google când a atins pragul de 100 mil. $ venituri, a realizat că Larry Page și Sergey Brin nu aveau capacitățile manageriale care să ajute compania să se dezvolte. I-au convins să renunțe și să-l aducă pe Eric Schmidt, care a condus un IPO de succes și o creștere exeponențială a companiei.

2. Trecerea spre activități care să le împlinească pasiunile

Exemplu: Bill Gates a ieșit în conducerea Microsoft și a fondat Gates Foundation, pentru a se concentra pe activități filantropice.

3. Stabilirea obiectivului de succesiune

Exemplu: Steve Jobs l-a angajat personal pe Tim Cook și l-a pregătit pentru rolul de CEO. Sub conducerea lui Cook, Apple a ajuns prima companie din lume care a depășit pragul de 3.000 de mld. de dolari capitalizare.