SNB a majorat rata dobânzii cu 50 de puncte de bază şi a anunţat că vor urma şi altele măriri, reluând lupta împotriva inflaţiei, la doar câteva zile după ce căderea Credit Suisse a devenit epicentrul turbulenţelor financiare globale, raportează Bloomberg.

Oficialii au ridicat rata dobânzii la 1,5%, un rezultat prevăzut de majoritatea economiştilor înainte ca preluarea forţată a Credit Suisse Group AG de către rivalul mai mare UBS Group AG să întunece perspectivele bancare prin înrăutăţirea turbulenţelor de pe piaţă la începutul acestei săptămâni, scrie Ziarul Financiar.

„Nu poate fi exclusă posibilitatea ca o serie de majorări suplimentare ale ratei dobânzii de politică monetară a BNS să fie necesară pentru a asigura stabilitatea preţurilor pe termen mediu”, a declarat Thomas Jordan într-un comunicat.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Pentru a asigura condiţiile monetare adecvate, SNB rămâne, de asemenea, dispusă să fie activă pe piaţa valutară”, a spus Jordan, adăugând că vânzările de valută au fost şi vor rămâne în centrul atenţiei.

Anunţul trimestrial de joi al oficialilor SNB se potriveşte cu cel al Băncii Centrale Europene, care a majorat ratele cu aceeaşi sumă săptămâna trecută, urmând deciziei de miercuri a Rezervei Federale de a majora ratele cu un sfert de punct.

În timp ce creşterea preţurilor de consum în Elveţia este mai mică faţă de zona euro şi semnificativ mai scăzută în raport cu standardele internaţionale, o accelerare neaşteptată a inflaţiei în februarie şi îngrijorările legate de potenţialele presiuni salariale au nutrit simţitor neliniştea oficialilor.

Majorarea ratei dobânzii permite Elveţiei să reducă parţial diferenţa faţă de ratele mai mari ale BCE şi Fed, ale căror factori de decizie înăspresc politica monetară de două ori mai des. Costurile de referinţă ale împrumuturilor în Elveţia rămân cu 150 de puncte de bază mai mici decât în zona euro.

Măsura de joi ar putea contribui la consolidarea francului împotriva presiunilor exercitate asupra preţurilor de import. Francul elveţian a înregistrat câştiguri faţă de euro în urma deciziei, crescând cu până la 0,2%, la 0,9936 pentru un euro.

SNB preconizează o inflaţie de 2,6% în 2023, încetinind la 2% în următorii doi ani. Prognoza actuală se compară cu previziunile anterioare de 2,4% în 2023 şi de 1,8% în 2024.