- Economia României stagnează în T1/2025, cu o creștere anuală a PIB de 0,2%.
- Vânzările cu amănuntul și serviciile scad, iar construcțiile și producția industrială au evoluții mixte.
- BNR menține ratele dobânzilor și rezervele minime obligatorii.
Economia României stagnează în T1/2025 și înregistrează o creștere anuală a PIB de doar 0,2%, față de 0,5% în T4/2024. Această stagnare este cauzată de evoluții mixte în cererea agregată și în sectoarele economice principale, potrivit datelor BNR.
Advertisment
Cum arată sectorul vânzărilor cu amănuntul și al serviciilor?
Vânzările cu amănuntul înregistrează o încetinire semnificativă în ritmul de creștere față de anul anterior. Sectorul serviciilor destinate populației înregistrează o scădere în lunile ianuarie și februarie 2025.
Cum se mișcă sectorul construcțiilor?
În schimb, sectorul construcțiilor are o redresare puternică în primele două luni ale anului și revine în teritoriu pozitiv după o evoluție negativă în trimestrul anterior. Această redresare este determinată în principal de creșterea semnificativă în segmentele rezidențial și al construcțiilor inginerești.
Titlurile zilei
Ce se întamplă cu producția industrială și cu exporturile?
Producția industrială înregistrează o contracție semnificativă în T1/2025 ce inversează tendința ușor pozitivă din trimestrul anterior. În paralel, exporturile de bunuri și servicii continuă să scadă într-un ritm mai rapid, ceea ce accentuează diferența negativă față de importuri, care au o creștere mai puternică comparativ cu T4/2024.
Cum evoluează deficitul comercial și deficitul de cont curent?
În urma acestor evoluții, deficitul comercial accelerează semnificativ în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, iar deficitul de cont curent continuă să se adâncească într-un ritm rapid pe parcursul primelor trei luni ale anului 2025.
Care sunt deciziile Băncii Naționale a României?
În cadrul celei de-a patra ședințe de politică monetară din 2025, Consiliul de Administrație al BNR decide menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an. Totodată, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) rămâne la 7,5% pe an, iar rata dobânzii la facilitatea de depozit este menținută la 5,5% pe an.
Cum se mișcă rata rezervelor minime obligatorii?
BNR hotărăște să mențină nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută ale instituțiilor de credit.