• BNR menține dobânda-cheie la 6,5% pe an și ratele pentru creditare și depozit la 7,5%, respectiv 5,5%.
  • BNR păstrează nivelurile rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută.
  • Inflația rămâne fluctuantă până în T3/2025, apoi scade treptat, dar mai ridicată decât prognoza anterioară.

În ședința din 16 mai 2025, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) decide să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an. Banca menține și celelalte rate de dobândă: 7,5% pe an pentru facilitatea de creditare (Lombard) și 5,5% pe an pentru facilitatea de depozit.

Care e rata rezervelor minime obligatorii?

BNR decide să nu modifice nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută ale instituțiilor de credit.

Care e contextul deciziei BNR?

Decizia de a menține dobânda-cheie vine în contextul incertitudinilor economice interne, al riscurilor crescânde pentru inflație și al tensiunilor politice din România. În perioada precedentă, BNR menține dobânda de politică monetară constantă în ședințele din ianuarie, februarie și aprilie ale anului 2025.

Titlurile zilei

A fost semnat acordul politic de guvernare
Prețul petrolului crește după atacurile SUA asupra Iranului
CINE SUNT MINIȘTRII CARE INTRĂ LA GUVERNARE?
SUA ATACĂ IRANUL
TRUMP ATACĂ IRANUL
Atacurile SUA cresc prețul petrolului

Care e evoluția ratei dobânzii în 2024 și 2025?

În anul 2024, Banca Națională operează doar două reduceri ale ratei dobânzii, ce scad de la 7% la 6,5%. Această decizie este urmată de menținerea ratei dobânzii constante în 2025, în contextul economiei interne și al riscurilor externe.

Care e prognoza inflației?

BNR estimează că rata anuală a inflației continuă să prezinte fluctuații până în al treilea trimestru din 2025, influențată de efectele de bază și de expirarea schemei de plafonare a prețului la energia electrică.

După această perioadă, inflația începe să scadă, dar rămâne pe o traiectorie mai ridicată decât în prognoza precedentă și urmează să ajungă la valori mai scăzute abia în primul trimestru din 2026.

Care sunt perspectivele inflației pe termen lung?

BNR preconizează că rata anuală a inflației rămâne relativ constantă după primul trimestru din 2026, ușor sub limita superioară a intervalului țintit. Astfel, inflația intră într-o perioadă de stabilitate relativă, dar mai mare decât a fost anticipat anterior.