• Kara Swisher, jurnalistă specializată pe tech, lansează Burn Book, despre înterviurile pe care le-a avut cu liderii din Silicon Valley.
  • Magnații din tech vor doar bani, spune Swisher, nu le pasă de binele societății, cum pretind.
  • Burn Book e un avertisment pentru guvernele din întreaga lume, spune Swisher.

Vine judecata pentru liderii din tech. Zuckerberg e cel mai nociv, iar Musk e cel mai dezamăgitor, spune Kara Swisher, jurnalistă specializată în tech. Din intâlnirile pe are le-a avut de-a lungul timpului cu liderii din Silicon Valley, a înțeles un lucru. Vor doar bani, nu le pasă de binele societății, cum pretind.

Când inventezi corabia, inventezi și epava. Când inventezi electricitatea, inventezi și electrocutarea. De asta vorbim atât de mult de „armele din tech”.

Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, e cel mai periculos. „E un tip foarte sincer, dar ajunge să ia decizii pentru noi toți, fără să aibă educația necesară. E o educație costisitoare, dar o face pe spatele nostru.”

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

„Am avut un interviu cu el pe tema anti-semitismului și insista că oamenii ar trebui să fie liberi să facă ce vor, nu-i voi opri. I-am explicat că vor fi repercusiuni. I-a luat doi ani să înțeleagă. Apoi a eliminat anumite postări de pe platformă, dar ar fi trebui să știi dinainte, dacă aveai câteva cunoștințe despre istorie.”

De ce o îngrijorează comportamentul lui Musk?

Musk era, la început, un personaj promițător. Dar a dezamăgit pe parcurs. „S-a schimbat. A intrat în rândul celor care pot, cu averi uriașe, tendințe de semi-zeu, ceva s-a întâmplat. Cred că perioada Covid a contribuit.”

Swisher a fost apropiată de mulți lideri din zona tech. Unii dintre ei își doreau expunerea pe care ea le-o putea oferi, alții o căutau pentru sfaturi. Musk făcea parte dintre ei. Totul s-a terminat după ce miliardarul a preluat Twitter. Un mail cu exprimări vulgare din partea CEO-ul Tesla anunța sfârșitul legăturii dintre ei.

„Mă îngrijorează. Toți acești oameni au puteri nelimitate și nu există legi care să-i oprească. Este surprinzător. În întreaga istorie a planetei nu a existat un grup mai puternic de oameni care să aibă atât de puține legi care să-i guverneze. Nici Wall Street, nici industria aviatică. Un avion a pierdut o ușă și au fost 90 de investigații și 750 de aeronave ținute la sol. Tech face tot felul de nereguli și nu se întâmplă nimic.”

Care e mesajul pentru guverne, după experiența cu Zuckerberg

Burn Book e și un avertisment pentru liderii politici ai lumii. Au greșit când le-au oferit prea multă putere și libertate fostei generații din tech, din care fac parte Musk sau Zuckerberg. „Nu faceți aceeași greșeală de două ori, țineți în frâu noii lideri, cei din A.I.”

Momentan, îl place pe Sam Altman, CEO-ul OpenAI. O impresionează capacitatea lui de a conține două idei contrare în același timp. Dar guvernele trebuie să se implice și să îi tragă la răspundere pe cei care pot provoca daune prin tehnologiile pe care le dezvoltă.

Pe lista personajelor pozitive: Reed Hastings, fostul CEO Netflix, Jerry Yang, fostul CEO Yahoo. Și linia de conducere de la Apple: Steve Jobs și Tim Cook.