• În SUA, 86% dintre bărbații cu vârste între 25 și 54 de ani au un loc de muncă.
  • În intervalul 16-24 ani, doar 52% dintre bărbați sunt angajați.
  • Pademia de Covid-19 a dus la cel mai scăzut nivel al ratei din istorie, 76%.

Mai e „a man’s world”? Nu chiar. Mai ales în zona joburilor, în SUA. În aprilie 2024, aproximativ 86% dintre bărbații cu vârste între 25 și 54 de ani au un loc de muncă. O scădere semnificativă față de anii 1950 și 1960, când procentul era în jur de 95%. La cei cu vârste între 16 și 24 de ani, doar 52% dintre bărbați sunt angajați în 2024. Față de 60% în anii trecuți.

De unde vine decalajul? Dintr-o combinație de factori. Dacă ne rezmumăm la cifră, au fost multe flucutații de-a lungul deceniilor legat de locurile de muncă.

Cifra s-a menținut de în jur de 90% la începutul anilor 90 și 2000. Iar apoi pe parcursul crizei din 2008 scădea destul de mult. În 2010 la început ajungea la 80% Apoi își revenea anual până în 2019-2020, dar pandemia de Covid a dus cifra la cel mai scăzut nivel din istorie, 76%. Revenirea a fost mai rapidă încă din 2022, în prezent fiind la 86%.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Care sunt principalele cauze ale scăderii numărului de bărbați cu locuri de muncă?

1. Sistemul de asigurări de șomaj și în special mecanismul de “experience rating”. În 1985, statul Washington a introdus sistemul de rating al experienței. Care descurajează angajatorii să angajeze tineri, în special bărbați tineri. De ce? Trebuie să plătească taxe de șomaj mai mari pentru angajații concediați. Astfel, ei sunt mai precauți în recrutări.

2. Bărbații tineri sunt foarte prezenți în industrii vulnerabile din punct de vedere economic, cum ar fi producția și construcțiile. Angajatorii din aceste sectoare sunt atenți la ratingul lor de experiență. Și reticenți, le e frică să nu li se mărească taxele, mai ales în perioadele de recesiune economică.

3. Stereotipurile despre imaturitatea bărbaților tineri. Asta îi face să pară angajați cu risc mai mare.

Bărbații renunță mai des la facultate decât femeile, iar acest tipar comportamental îi poate face să pară că au un risc mai mare și la un job.