• Zece cei mai mari angajatori din IT pierd, cumulat, circa 2.000 de angajaţi în 2023, scrie ZF.
  • În 2022, aceleași companii adaugă peste 2.600 de noi locuri de muncă.
  • Noile locuri de muncă au dus salariile la niveluri record din acel an.

Primele semne ale încetinirii pieței de IT din România au început să apară, conform datelor publicate de ZF. Opt din zece cei mai mari angajatori din industria IT au raportat un număr mai mic de angajați în 2023 comparativ cu anul precedent. Cumulat, cei zece cei mai aproape mari jucători din IT au pierdut 2.000 de angajați pe anului trecut.

Ce se întâmplă cu piața IT?

Scăderea numărului de angajați din domeniul IT vine după o perioadă de creștere a sectorului din ultimii ani, care a făcut din România un hub important pentru servicii externalizate. Însă acum, pe fondul incertitudinilor economice globale și al presiunilor inflaționiste, companiile par a fi mai precaute în ceea ce privește angajările și expansiunea.

Printre companiile care au raportat scăderi ale numărului de angajați se numără unii dintre cei mai mari angajatori din domeniu, precum Amazon Development Center, cel mai mare angajator din Iași, care a înregistrat al doilea an consecutiv cu pierderi.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Scăderile de personal nu sunt masive și industria rămâne în continuare de mare interes pentru angajați, datele arată o încetinire a ritmului de creștere din anii trecuți. Specialiștii estimează că 2023 a marcat o resetare a pieței IT după boom-ul accelerat de pandemie, iar în 2024 companiile vor fi mai atente la eficientizarea costurilor și vor tempera ritmul angajărilor.

Cererea pentru specialiști IT rămâne ridicată, iar deficitul de aptitudini digitale continuă să fie o problemă pentru angajatori. România încheie 2023 cu circa 5,1 milioane de angajați, în creștere cu 1% față de anul precedent, semn că piața muncii per ansamblu e în creștere.