Îi mai vine o idee. Sam Altman vrea să creeze un unicorn cu o singură persoană. E viabil?

Sam Altman vrea să creeze un unicorn cu o singură persoană. „Primul fondator va ajunge la o evaluare de 1 mld. $ fără niciun angajat, spune Altman.

Fondatorul OpenAI are un grup de investitori și fondatori din tech, care pariază cu el.

Asta ar fi fost imposibil fără A.I., dar acum se întâmplă, spune Altman.

Într-o discuție cu Alexis Ohanian, un investitor din grupul restrâns al lui Altman, spune că se schimbă complet paradigma. „E un nou fenomen. Directorii generali și fondatorii vor fi atât de încântați să se ridice și să lucreze cu echipe mult mai mici, mult mai performante și mult mai puternice din punct de vedere cultural”.

E sustenabil visul unicornul lui Altman?

Odată ajunse unicorni, multe companii și-au pierdut flerul. Fondatorii, angajații și investitorii și-au pierdut avântul și mulți angajați au fost dați afară.

Dar, dacă te uiți în trecut, mulți revoluționari și-au dus singuri companiile la miliardul de dolari.

trendul începe încă din 1930, când David Packard și Bill Hewlett și-au construit primul produs în garajul HP.

Mai departe, Steve Jobs și Bill Gates dau drumul erei computerelor personale, ca mai apoi oameni precum Sergey Brin și Larry Page de la Google sau Mark Zuckerberg de la Facebook să o ducă mai departe.

Instagram avea doar 13 angajați când a vândut Facebook pentru 1 miliard de dolari în 2012. În 2008, site-ul de întâlniri Plenty of Fish avea un singur angajat, fondatorul Markus Frind. Realiza profituri de 10 milioane de dolari.

E sustenabil? Acum, mai mult ca oricând. A.I.-ul vine să schimbe piața muncii cu totul. Automatizarea reduce nevoia de angajați și eficientizează procesul, care e mult mai rapid. Pune munca pe steroizi, spune Alex Gurevich, director general la Javelin Venture Partners.

Încă e nevoie de amprenta umană. Șeful unui unicorn format dintr-o singură persoană va fi probabil un agent de vânzări. Va angaja contractori pentru a face lucrări de proiectare și codare pe care nici el, nici A.I. nu le pot face, spune Dan Sutera, cofondator și director de produse la startup-ul de design de site-uri Muse.

Din ce domenii ar putea ieși unicornii?

Companiile care produc software de consum sunt cele mai susceptibile pentru a ajunge unicorni, fondați de o singură persoană.

Un alt candidat puternic pentru a deveni primul unicorn format dintr-o singură persoană este un startup de comerț electronic direct către consumatori, spune Alex Gurevich. Un astfel de startup ar folosi AI pentru generarea de idei, publicitate și cercetarea pieței, adaugă el.

Companiile tradiționale, în special cele care produc bunuri fizice, nu au acest lux.

Produsele software pentru întreprinderi ar necesita o abordare mai practică. Sunt mai greu de automatizat.

În mod ironic, este puțin probabil ca un unicorn cu o singură persoană să fie o companie A.I. în sine, spune Gurevich.

https://media.alephbusiness.ro//2024/02/CUT-STORY-IDEE-ALTMAN-0502.mp4

Exit mobile version