- Dior, care aparține de LVMH, este sub administrare judecătorească din cauza unor acuzații de externalizare a producției de lux către firmele din China, scrie Reuters.
- Inspecțiile au arătat că angajații au fost supuși la condiții de igienă și sănătate necorespunzătoare și au fost forțați să doarmă la locurile de muncă.
- Investigația e generată de îngrijorările care apar din ce în ce mai des, cu privire la practicile de muncă din industria modei.
Dior este sub administrare judecătorească din Italia din cauza acuzațiilor de externalizare a producției de lux către firme deținute de China care exploatează muncitori. Această mișcare vine ca parte a unei investigații mai ample asupra practicilor de muncă din industria modei de lux, scrie Reuters.
Ce s-a întâmplat cu Dior?
Ancheta, condusă de procurorii din Milano, se concentrează pe patru furnizori cu sediul în apropiere de Milano, care angajează 32 de persoane, inclusiv doi imigranți fără acte și alți șapte fără documente suficiente. Inspecțiile poliției locale de la începutul acestui an au scos la iveală condiții de igienă și sănătate sub standarde, sub minimul impus de standardele etice.
Angajații au fost forțați să doarmă la locul de muncă pentru a-și asigura disponibilitatea non-stop, iar dispozitivele de siguranță de pe mașini au fost îndepărtate pentru a accelera producția. Astfel, s-a ajuns la costuri de 53 de euro pentru o geantă care se vinde la prețul de 2.600 de euro.
Documentul instanței arată că acest model de mari companii de modă din Italia care încalcă reglementările privind lucrătorii, nu este un incident izolat, ci o metodă de producție răspândită și consolidată. Acest control nu se limitează la Dior, deoarece alte mărci de lux, inclusiv Giorgio Armani, s-au confruntat cu acuzații similare.
În ultimii ani, comercianții cu amănuntul, inclusiv mărcile de lux și comercianții cu amănuntul non-high-end, s-au confruntat cu acuzații de muncă forțată în țări precum China și India.
Giorgio Armani a fost plasat sub administrație judiciară la începutul acestui an, după ce un tribunal din Milano a decis că gigantul modei și-a plătit mai puțin angajații, cu 2-3 euro/persoană, oră de lucru până la 10 ore pe zi și șapte zile pe săptămână.
Ce spun celelalte companii de modă?
Această inspecție se adaugă la îngrijorarea tot mai mare față de practicile de muncă din industria modei. În 2021, Inditex, proprietarul Uniqlo și Zara, și H&M, au făcut parte din anchetele franceze privind practicile de muncă forțată legate de comunitatea uigură din China. Aceste investigații au dus în cele din urmă la lichidarea operațiunilor H&M în Myanmar.
Reprezentanții LVMH nu au comentat încă această problemă. Ancheta asupra furnizorilor Dior nu implică o anchetă penală directă asupra Dior, ci mai degrabă asupra furnizorilor săi, care au fost legați de astfel de practici.
Acest incident subliniază necesitatea unei mai mari responsabilități și transparență în lanțul de aprovizionare al industriei modei, în special în sectorul de lux. Pe măsură ce industria continuă să se confrunte cu controlul practicilor sale de muncă, rămâne de văzut cum se vor adapta mărcile pentru a asigura un tratament echitabil al lucrătorilor și conformitatea cu standardele etice.