• Tot mai mulți miliardari și oameni extrem de bogați din întreaga lume își construiesc buncăre și adăposturi subterane.
  • Unii miliardari aleg să-și construiască buncărele în locații izolate și exotice precum insule private din Pacific sau chiar pe planeta Marte, în cazul lui Elon Musk.
  • Studioul de design WANNA prezintă Cozy Bunker pentru Formica Group, scrie Design Boom.

În contextul în care tensiunile globale sunt în creștere, de la escaladarea conflictelor armate până la tulburările politice continue, un număr tot mai mare de miliardari se orientează către buncărele apocaliptice, scrie Yahoo Finance.

Buncărele miliardarilor sunt mai mult decât simple ascunzători subterane.

Costurile pornesc de la 200.000-400.000 de dolari pentru variante mai mici și pot ajunge până la 9,6 milioane de dolari.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?

Care sunt miliardarii lumii care au adoptat conceptul de ascunzătoare subterană?

Mark Zuckerberg, își construiește un buncăr cu o suprafață de o jumătate de kilometru pătrat sub domeniul său de pe insula Kauai din Hawaii. Îl va costa 260 de milioane de dolari.

Un alt miliardar este Peter Thiel, fost șef al PayPal. El a încercat în 2022 să construiască unul de mari dimensiuni în Noua Zeelandă, dar nu a primit permisiunile necesare.

Potrivit unor surse, Bill Gates, unul dintre fondatorii Microsoft, are astfel de structuri sub toate casele sale.

Zack Nelson, deținătorul contului specializat pe tehnologie JerryRigEverything de pe YouTube, cu peste 8,46 milioane de abonați, și-a construit propriul buncăr în curte.

Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, crede că civilizația umană poate fi distrusă de un virus sintetic, de un atac al inteligenței artificiale sau de un război nuclear. El se pregătește pentru un astfel de scenariu. „Încerc să nu mă gândesc prea mult la asta. Dar am arme, aur, iodură de potasiu, antibiotice, baterii, apă, măști de gaze de la IDF (n.e. – armata Israelului) și o suprafață mare de teren în Big Sur ”, spunea în 2016.

Studioul de design WANNA vine cu Cozy Bunker

Spațiul cu nuanțe roz răspunde interesului tot mai mare pentru buncăre și construcția acestora, în vederea pregătirii pentru un potențial colaps global.

Conceptul este adus la viață de Javier de Paz Garcia. Este expus la cea de-a 59-a ediție a salonului Casa Decor din Madrid.

Intrarea în buncăr se face printr-un pasaj proiectat ce pare săpat în rocă.

Un izvor și vegetația suspendată amintesc de lumea exterioară.

Proiectul include și elemente senzoriale. O piesă muzicală personalizată de Rigo Pex și lumânări parfumate de la Maison Margiela.

În România costul unui buncăr este de 70.000 de euro

Există și în România firme care construiesc buncăre. Prețul unuia, cu suprafață de 16 MP și fără dotări precum mobilierul sau cele sanitare, ajunge la 70.000 de euro, la compania Smits Industry. Sorin Bălan, directorul executiv, spune că acestea sunt cumpărate de oameni cu venituri peste medie. „Majoritatea provin din sectorul de business, iar cei mai mulți sunt antreprenori din construcții”.

Se vând 6-7 unități pe an.