• O porțiune de teren de 60 de km pătrați din Svalbard costă 300 de milioane de euro, scrie Bloomberg.
  • Vânzarea are loc în condițiile în care Arctica a cunoscut cea mai caldă vară din 2023.
  • Svalbard a avut mai puțină gheață de mare, mai multe ploi și temperaturi mai ridicate din cauza schimbărilor climatice.

O bucată de pământ de dimensiunea Manhattanului cu implicații geopolitice a ajuns pe piață pentru 300 de milioane de euro, scrie Bloomberg.

Ultimul teren privat de vânzare din Arctica

Este vorba despre o porțiune de teren de 60 de km pătrați din Svalbard, la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord.

„Aceasta este singura posibilitate pentru un cumpărător de a obține o poziție în Marea Arctică și de a-și stabili o poziție strategică”, spune Per Kyllingstad, un avocat care îi reprezintă pe vânzători. Spune că este ultima parcelă privată din cele nouă insule ale arhipelagului norvegian.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Terenul a fost deținut de peste un secol de holdingul norvegian Aktieselskabet Kulspids.

Compania a fost fondată de familii bogate din Oslo care erau interesate de zonă pentru resursele sale naturale. Doreau să extragă azbest, dar acțiunile au trecut de la un proprietar la altul în ultima sută de ani.

Care sunt condițiile achiziționării terenului?

Există o singură restricție majoră în ceea ce privește utilizarea terenului.

Cumpărătorii, fie că este vorba de un stat străin, de corporații sau de persoane fizice, trebuie să respecte termenii Tratatului Svalbard din 1920.

Tratatul recunoaște suveranitatea Norvegiei și interzice utilizarea militară în „scopuri de război”.

Acest tratat a fost semnat după negocierile de la Versailles care au pus capăt Primului Război Mondial. Peste 40 de țări, printre care China, Rusia, Marea Britanie și SUA, l-au semnat.

Alte terenuri rare care sunt de vânzare

O parcelă de 4 hecatre în Citrus Heights a fost scosă la vânzare cu 1,95 milioane de dolari.

Terenul este plin de copaci, tufișuri și poteci naturale. O parte a terenului se învecinează cu o biserică.

Steve Carpenter, de la Lyon Real Estate, spune că terenul nu aparține bisericii sau oricărei alte case situate adiacent proprietății.

Bloc uriaș de teren de vânzare în noua suburbie Hamilton din Peacocke.

Terenul de 37,8 hectare de la 632A Peacockes Rd este descris ca o „oportunitate rară” pentru un dezvoltator pe un „sit rezidențial foarte atractiv, într-o locație strategică unică”.

Andrew Bydder, consilierul municipal din Hamilton, spune că planul este de a construi 8.000 de locuințe pe o perioadă de 20 de ani.