• Acum 100 de ani, Charles Ponzi a făcut una din primele fraude financiare, în care promitea investitorilor randamente de 50% în 3 luni.
  • FTX a pierdut peste 8 mld. $ din banii clienților, iar SBF e condamnat la 25 de ani de închisoare.
  • Cea mai mare schemă Ponzi din istorie este a lui Bernie Madoff, fostul președinte al bursei Nasdaq, care a înșelat investitorii cu 65 de miliarde de dolari.

1 aprilie, ziua păcălelilor. Frauda financiară rămâne la cote ridicate. La fel de răspândită ca acum 100 de ani. Când italianul Charles Ponzi a făcut una dintre primele escrocherii financiare de mare amploare. Vindea obligațiuni care promiteau un randament de 50% în 3 luni.  Dar plătea vechii investitori cu banii de la cei noi.

Nu a fost sustenabil. Business-ul, dacă îl pot numi așa, a durat câteva luni. Timp în care a făcut 15 milioane de dolari. Sau peste 200 de mil. de dolari ajustați la inflația de astăzi.

Păcăleala de 1 aprilie merge și-n alte zile. Istoria nu se repetă, dar rimează. Ce alte păcăleli sau scheme Ponzi au urmat după?

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Care e topul schemelor contemporane?

1.Celebrul caz FTX, soluționat de curând cu condamnarea lui SBF la 25 de ani de închisoare.În 2 noiembrie 2023, un juriu din Manhattan, New York, l-a găsit pe Sam Bankman-Fried vinovat de șapte capete de acuzare pentru fraudă și conspirație, inclusiv fraudă electronică, fraudă cu valori mobiliare și spălare de bani. Peste 8 miliarde de dolari pe care i-a folosit pentru a cumpăra proprietăți, pentru donații politice și alte investiții.

2.În martie 2004, Elizabeth Holmes, studentă în anul doi la Universitatea Stanford, a renunțat la școală pentru a se concentra asupra noului său start-up Theranos, care își propunea să facă testele de sânge mai eficiente, mai precise și mult mai rapide.

Theranos era evaluată la 10 miliarde de dolari în 2014. În 2015, dispozitivul companiei, foarte bine promovat, a fost expus ca fiind nefuncțional de către profesioniștii din domeniul testelor medicale.

3.În 2008, Bernie Madoff, fostul președinte al bursei Nasdaq, a înșelat investitorii cu 65 de miliarde de dolari, făcând-o cea mai mare schemă Ponzi din istorie.

Madoff și echipa lui inventau tranzacții cu acțiuni și fabricau conturi de brokeraj și păstrau banii de investiții.  În 11 decembrie 2008, Madoff a fost arestat și acuzat de fraudă. La momentul arestării sale, documentele firmei arătau că 65 de miliarde de dolari erau în conturi, însă, în fapt, acești bani nu existau cu adevărat.

Fostul manager de fonduri din New York City, Bernie Madoff, a murit în închisoare în aprilie 2021, la vârsta de 82 de ani.

Nici Wells Fargo nu scapă de topul schemelor

4.Wells Fargo a fost de acord, în 16 mai 2023, să plătească 1 miliard de dolari pentru a soluționa un proces colectiv. După un scandal de conturi false din 2016.

Angajații au fost stimulați să deschidă aproximativ 2 milioane de conturi false pe numele clienților. Mișcarea a fost în cele din urmă pusă pe seama managementului superior și a sporit profiturile băncilor pe termen scurt.

Wells Fargo a fost, de asemenea, obligată să plătească 3,7 miliarde de dolari în decembrie 2022 din cauza „activității ilegale” care implică gestionarea defectuoasă a 16 milioane de conturi de clienți.

5.Ani de zile, Sorokin a pretins că este Anna Delvey, o moștenitoare germană cu un fond fiduciar care i-a permis să ducă o viață luxoasă. A locuit în hoteluri de lux, a purtat haine de designer și a frecventat cercurile de petrecăreți bogați din Manhattan.

În realitate, Sorokin, este o imigrantă rusă care a renunțat la facturi, și-a croit drumul spre lux și a convins un angajat al unei bănci să-i dea 100.000 de dolari pe care nu intenționa să-i returneze niciodată.

Care e topul scam-urilor în România?

1.Piramida Caritas. În 1991, în România a apărut schema Caritas, promovată de o companie din Cluj, deținută de Ioan Stoica. Caritas le promitea investitorilor că vor primi și de opt ori suma depusă, în doar jumătate de an. Nu mai puțin de 400.000 de oameni și-au depus acolo banii, unii dintre ei chiar economiile de-o viață. În total, Caritas a atras 1 miliard de dolari. Compania a intrat în faliment în 1994.

2.Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri, administrat de SAFI, a luat naștere în 1993 și a atras nu mai puțin de 220.000 de investitori. În momentul colapsului, peste 70 de milioane de dolari au dispărut ca și cum n-ar fi existat vreodată.

3.„Dormi liniștit, FNI lucrează pentru tine!”

În 1997, randamentele FNI erau de peste 200%, în timp ce inflația era de 150%, iar dobânzile bancare treceau puțin peste 50%. Așadar, dobânzile practicate de FNI la depozite erau de patru ori mai mari decât cele ale băncilor.

Sub sloganul “Dormi liniștit, FNI lucrează pentru tine”, mai mult de 300.000 de români au investit timp de 5 ani în fond, o treime dintre ei depunând banii în ultimul an, chiar înainte de colaps.

Căderea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), în mai 2000, a fost o fraudă financiară de 300 de milioane de dolari.