- 39% dintre locuitorii din mediul rural s-ar muta în următorul an în mediul urban.
- 35% dintre locuitorii din mediul urban nu s-ar muta în mediul rural.
- Pentru cei din mediul urban, pensionarea este momentul ideal pentru mutarea în rural.
Conform unui studiu realizat pe platformele Storia și OLX Imobiliare, 39% dintre locuitorii din mediul rural intenționează să se mute în mediul urban în următorul an pentru a fi mai aproape de locul de muncă și pentru a beneficia de mai multe oportunități educaționale și servicii medicale. Pe de altă parte, mulți dintre locuitorii din mediul urban (35%) declară că nu s-ar muta în mediul rural.
Advertisment
Alegerea mediului urban: motive și beneficii
Apropierea de locul de muncă este motivul principal pentru care 54% dintre respondenți aleg să trăiască în mediul urban. Accesul la facilități medicale este esențial pentru 49% dintre participanți, în timp ce facilitățile de shopping atrag 44% dintre aceștia. 43% dintre ei apreciază accesul la facilități de petrecere a timpului liber, cum ar fi parcurile sau restaurantele. Oportunitățile educaționale sunt importante pentru 42%, urmate de transportul public bine dezvoltat, care a fost ales de către 39% dintre respondenți. De asemenea, oportunitățile legate de carieră atrag 37% dintre respondenți, iar accesul la infrastructură și tehnologie avansată, inclusiv internet de mare viteză, este apreciat de 36% dintre locuitori.
Printre alte motive alese de respondenți se mai enumeră și: proximitatea față de prieteni și familie care locuiesc în oraș (35% dintre respondenți), opțiuni diverse de locuințe (32%) și accesul la servicii sportive sau servicii de înfrumusețare (25%).
Titlurile zilei
35% dintre respondenți au declarat că nu și-ar dori să se mute în mediul rural. 21% dintre respondenți și-ar dori să se mute în decursul următorului an, iar 7% în următorii 2-5 ani.
20% dintre participanți intenționează să se mute, dar nu au stabilit încă un moment exact pentru această schimbare, iar 17% declară că sunt indeciși cu privire la acest aspect.
Alegerea mediului rural: motive și beneficii
Locuitorii din mediul rural optează să trăiască acolo din diverse motive, cel mai frecvent fiind liniștea, menționată de 54% dintre respondenți. Alți factori importanți sunt: aerul curat (46%), posibilitatea de a avea o grădină sau teren propriu (42%) și apropierea de natură (41%).
49% dintre locuitorii din mediul rural ar fi dispuși să facă naveta zilnic către mediul urban pentru muncă sau studii. Totuși, 24% dintre respondenți au declarat că nu ar fi dispuși să facă acest efort. Pe de altă parte, 27% dintre participanți au afirmat că ar putea face naveta zilnic, însă acest lucru ar depinde de durata călătoriei.
În ceea ce privește bugetele disponibile, cei care caută o locuință în mediul urban, indiferent dacă locuiesc în prezent în urban sau rural, sunt dispuși să cheltuiască între 50.000 și 100.000 de euro (46% dintre respondenți), sub 50.000 de euro (23%) sau peste 100.000 de euro (23%). 8% dintre aceștia nu și-au decis încă bugetul final. În același timp, cei care caută o locuință în mediul rural alocă, mai degrabă, bugete mai mici: 38% au bugete sub 50.000 de euro, 32% între 50.000 și 100.000 de euro și doar 20% peste 100.000 de euro. Totuși, 10% dintre respondenți sunt indeciși cu privire la bugetul disponibil.