• A avut loc cea mai recentă ediție a clasamentului QS World University Rankings.
  • Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București sunt în top 1.000 mondial, scrie ZF.
  • Prezenţa a 13 universităţi româneşti în top 1.500 mondial arată că învăţământul superior autohton sunt un potenţial notabil.

Potrivit celor mai recente ediții a clasamentului QS World University Rankings, publicată în iunie 2024, 13 universități din România sunt incluse în top 1.500 cele mai bune instituții de învățământ superior din lume. Dintre acestea, doar două reuşesc să se claseze în prima jumătate a topului, respectiv în top 1.000 mondial, scrie ZF.

Ce universități mai intră în top?

Cea mai bine poziţionată universitate românească este Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, care ocupă locurile 781-790 în clasamentul QS 2025, în urcare faţă de ediţia precedentă când se află pe locurile 801-850.

Universitatea Babeş-Bolyai este urmată de Universitatea din Bucureşti, clasată pe locurile 801-850, de asemenea în creştere comparativă cu intervalul 851-900 ocupat în 2024.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Celelalte 11 universități românești prezente în clasamentul QS se situează cu mult în urma primelor două, sub pragul de 1.200 din totalul de 1.500 de instituții ierarhizate la nivel global. Şase dintre acestea – Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Politehnica din Bucureşti – ocupă locurile 1.201-1.400.

Alte cinci universităţi – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea din Craiova şi Universitatea din Oradea – se clasează în ultimul interval, 1.401+, adică printre ultimele 100 de universităţi din lume incluse în top.

Clasamentul QS se bazează pe factori precum reputația academică, reputația în rândul angajatorilor, numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice, raportul studenți/profesori, ponderea cadrelor didactice internaționale și ponderea studenților internaționali.

Deşi Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea din Bucureşti reuşesc să se poziţioneze onorabil în clasamentul mondial, ele rămân totuşi în a doua jumătate a topului. La nivel global, primele locuri sunt dominate în continuare de universități de top din Statele Unite și Marea Britanie, cu câte 4 instituții fiecare în top 10.

Prezenţa a 13 universităţi româneşti în top 1.500 mondial arată că învăţământul superior autohton sunt un potenţial notabil. Totuși, pentru a deveni cu adevărat competitive pe plan internațional, universități din România vor trebui să îmbunătățească semnificative performanțe la capitolele vizibilitate academică, calitatea cercetării, internaționalizarea și conexiunea cu piața muncii.