- Circa o treime dintre tranzacțiile cu acțiuni din S&P 500 au loc în ultimele 10 minute ale ședinței de tranzacționare, potrivit Bloomberg.
- Datele din Europa indică același trend, iar strategia pare că pune presiune pe lichiditate și denaturează prețurile acțiunilor.
- Fondurile pasive au tendința de a tranzacționa înainte de închiderea bursei, pentru a-și realiza benchmark-urile.
Bursele americane funcționează timp de 390 de minute pe zi, dar sunt din ce în ce mai importante ultimele 10. Circa o treime dintre tranzacțiile cu acțiuni din S&P 500 sunt realizate la finalul sesiunii, potrivit datelor BestEx Research, citate de Bloomberg. În creștere față de 27% dintre tranzacții, în 2021.
Advertisment
Datele din Europa arată un trend similar, care pune presiune pe lichiditate și denaturează prețurile acțiunilor. Licitațiile la prețul de închidere, de pe bursele europene, reprezintă acum 28% din totalul volumului tranzacționat. În creștere, de la 23% acum patru ani.
„Dacă avem un asemenea volum în ultima fereastră de tranzacționare a zilei, s-ar putea să ajungem la o ineficiență a prețurilor.”, Benjamin Clapham, de la Goethe University Frankfurt.
Titlurile zilei
Cine pune presiune pe tranzacționarea în ultimele 10 minute, pe bursă?
Fondurile pasive de investiții sunt acuzate că influențează piața prin strategia lor. De regulă, ele fac tranzacții buy și sell la finalul ședinței, pentru că pe baza ultimului preț își realizează benchmark-urile.
Activele fondurilor pasive au ajuns la 11.500 mld.$ în ultimii 10 ani, doar în SUA, scrie Bloomberg Intelligence. Adică aduc un plus de tranzacționare în ultima parte a zilei. Iar investitorii activi urmează direcția, pentru a profita de lichiditate.
Criticii strategiei susțin că fondurile pasive cresc artificial valorile companiilor și produc haos când indicii majori se recalibrează. Printre cei care conduc atacurile împotriva fondurilor: Elon Musk sau David Einhorn, de la Greenlight Capital.
Nu este clar cât de mult denaturează bursa astfel de tranzacții. Hitesh Mittal, fondatorul BestEx Research, spune că este o normalitate. Fondurile pasive cumpără ușor mai scump la închidere, dar plătesc mult mai puține fee-uri furnizorilor de lichiditate.